H τακτική ανάλυση του αγώνα με την Δόξα Δράμας


Ματς καρμπόν με αυτό του ΟΑΚΑ


Ένα ματς… καρμπόν με αυτό του ΟΑΚΑ μεταξύ των ίδιων ομάδων στις 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Καυταντζόγλειο Στάδιο. Οι σχεδόν καταδικασμένοι γηπεδούχοι πάλεψαν όσο μπορούσαν αλλά για άλλη μια φορά έφτασαν στην πηγή και δεν ήπιαν νερό, όπως ακριβώς πριν από 12 βράδια στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η Δόξα Δράμας βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να χρησιμοποιεί ένα αφιλόξενο και κρύο γήπεδο για έδρα της αφού η…. με το έτσι θέλω συμπλήρωση των ομάδων στη Superleague, καταδίκασε την συμπαθή ομάδα της Δράμας σε πρώιμο υποβιβασμό (κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον Λεβαδειακό).

Ο Παναθηναϊκός μετά από ένα μικρό διάλειμμα συνεχίζει τα…
1-0 και παρουσιάζει πλέον ένα σύνολο που ακόμα και στην άσχημη μέρα του μπορεί να πάρει το αποτέλεσμα που του επιτρέπει να ελπίζει σε κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Το πλάνο Κατσαβάκη


Δεν ξέφυγε απ την πεπατημένη ο προπονητής της Δόξας και επέλεξε το σύνηθες γι αυτόν πλέον, 4-5-1. Αξιοσημείωτη τακτική πινελιά του Κατσαβάκη αποτελεί η τοποθέτηση του Αμπουμπακάρι σε ρόλο δεξιού χαφ- εξτρέμ , με σκοπό τις μη προωθήσεις του Ιωαννίδη, ώστε να μην έχει βοήθειες ο ταχύτατος Κουίνσι.

Η μη συμμετοχή του Βάντερσον (στη θέση του ξεκίνησε ο Κυβελίδης) σε συνδυασμό με την κοινή παρουσία των Μπίαρσμιρ, Σαριέγκι ήταν… βούτυρο στο ψωμί για την άμυνα του ΠΑΟ, αφού οι δύο στόπερ των πρασίνων δεν φημίζονται για την ταχύτητά τους και ο Έλληνας επιθετικός είναι κλασσική περίπτωση βαρύ και δυνατού παίκτη.

Ο Κατσαβάκης διέγνωσε με επιτυχία το παραπάνω και έριξε στο ματς (45′) τον ταχύτατο Βάντερσον, ο οποίος αναστάτωσε και απασχόλησε αρκετά την αμυντική γραμμή του τριφυλλιού. Η χαμηλή ποιότητα της ομάδας του όμως δεν έδωσε το κάτι παραπάνω στους μαυραετούς.

Ο Παναθηναϊκός

Η επιστροφή του Κατσουράνη στο χώρο του κέντρου δεν στέφθηκε με επιτυχία αφού ο Έλληνας μέσος ήταν ξεκάθαρα εκτός φόρμας. Ο Κατσούρ δεν βρήκε ποτέ τα πατήματα του δημιουργώντας ρήγματα στο κέντρο της ομάδα, ενώ παράλληλα δεν μπόρεσε να βοηθήσει επιθετικά τα αναμενόμενα. Ο Κατσουράνης αποτελεί βαρόμετρο για τον φετινό ΠΑΟ και όταν η απόδοση του δεν κυμαίνεται σε υψηλά standards, οι πράσινοι ζορίζονται να ανοίξουν οποιαδήποτε άμυνα (ειδικότερα της γνωστές κλειστές/στενές άμυνας των θεωρητικά ασθενέστερων της κατηγορίας).

Η γενική στατιστική εικόνα ορθά αποτυπώνει ένα κακό ματς. Για άλλο ένα παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, ο Κατσαβάκης επέλεξε να το πάει στον άξονα. Πηγή: Galanis Sports Data



Το πλάνο του Πορτογάλου τεχνικού περιελάμβανε:

Ενεργή συμμετοχή του Τοτσέ στο 60% του γηπέδου (πολύ κάθετο τρέξιμο και μαρκάρισμα)
Συχνές εναλλαγές θέσεων των (θεωρητικών πάντα) εξτρέμ της ομάδας, αφού όπου ήταν ο Αμπουμπακάρι, δεν περνούσε η μπάλα.
Συνεχείς κινήσεις των πλάγιων μπακ (Βύντρα/Ιωαννίδηη) πάνω στη γραμμή για να αυξηθεί το πλάτος της Δόξας και να δημιουργηθούν διάδρομοι στον άξονα
ΠΑΟ 2ου ημιχρόνου

Για άλλη μια αγωνιστική είδαμε τον ΠΑΟ να κρατά ανέπαφη την εστία του, και να αλλάζει αγνωστικό πρόσωπο στο 2ο 45λεπτο (εξαίρεση αποτελεί το προηγούμενο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ).

Με την έναρξη του δευτέρου μισού του ματς, οι πράσινοι πήραν μέτρα στο γήπεδο, κράτησαν την μπάλα παραπάνω χρονικό διάστημα στην κατοχή τους και με υπομονή κατάφεραν να αξιοποιήσουν μια από τις κλασσικές 3-4 ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν.

Το βασικό χαρακτηριστικό όμως του Παναθηναϊκού είναι η ηρεμία που διακατέχει πλέον το παιχνίδι τους. Ασφαλώς και τα… συνεχή 1-0 κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους πράσινους, αλλά όσοι παρακολουθούν συστηματικά την ομάδα, θα έχουν διαγνώσει πως πλέον ο Παναθηναϊκός κινείται σε πιο σίγουρο και συντηρητικό ποδοσφαιρικό πλάνο που συνεχίζει να του δίνει επιθυμητά αποτελέσματα.
Η κακή μέρα του Κώστα Κατσουράνη αποτυπώνεται μέσα από τη γενικότερη στατιστική εικόνα του ΠΑΟ. Πηγή Galanis Sports Data

Συμπέρασμα

Το αμιγώς ποδοσφαιρικά/ τακτικά συμπεράσματα δεν μπορούν διαφέρουν πολύ από το ματς του… πρώτου γύρου 12 μέρες πριν. Ο ομάδα του Μάκη Κατσαβάκη είναι σχεδόν καταδικασμένη, αλλά είναι υποχρέωσή της να κυνηγήσει όλα τα ματς μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος έστω κι αν το κίνητρο είναι για τους παίκτες της αισθητά μειωμένο

Το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας του φετινού Παναθηναϊκού ανήκει στον προπονητή του. Ο Πορτογάλος παρουσιάζει μια ομάδα σε αρκετά καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και ποδοσφαιρικού πλάνου. Η μεγαλύτερη επιτυχία του Φερέιρα όμως δεν έγκειται στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Όπως είχα γράψει και σε σχόλιο αναγνώστη, η επιχείρηση καθαρά αποδυτήρια στην Παιανία είναι κάτι που οι φίλοι του ΠΑΟ είχαν να το δουν από την εποχή… Ζάετς, και μάλλον εκεί πρέπει να βρίσκεται και το σημαντικότερο συστατικό της μέχρι τώρα επιτυχίας του Παναθηναϊκού στη Superleague.

http://www.overlap.gr/?p=14929

Σχόλια