H τακτική ανάλυση του αγώνα με την Κέρκυρα


Η τακτική τόλμη Γκαρθία και η απουσία του Κατσουράνη άγχωσαν τους επιπόλαιους πρασίνους.


Ένα ματς που τα αμιγώς τακτικά συμπεράσματα ήταν περισσότερα και πιο ενδιαφέροντα για την Κέρκυρα παρά για τον Παναθηναϊκό, παρακολουθήσαμε χθες βράδυ στο ΟΑΚΑ. Οι φιλοξενούμενοι αποδείχθηκαν “σκληρό καρύδι” για τους πράσινους και παρόλη τη φιλότιμη προσπάθεια του προπονητή τους (με αρκετές τολμηρές τακτικές επιλογές κατά τη διάρκεια του 90λέπτου) δεν μπόρεσαν να πάρουν τίποτα (βαθμολογικό) απ το ματς.

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να
προβληματίζει και κάθε φορά που δεν αγωνίζεται ένα εκ των Λέτο, Κατσουράνη, Κουίνσι και Ζεκά αναδεικνύοντας  την έλλειψη βάθους στον πάγκο τους με το παραπάνω.
Η διάταξη των δύο ομάδων κατά την έναρξη του ματς


Το πλάνο του Χάβι Γκαρθία

Ο Ισπανός προπονητής των Φαιάκων διάβασε καλά τους πρασίνους και παρέταξε διάταξη με δύο επιθετικούς. Το κλασσικό 4-4-2 που ξεκίνησε το ματς άλλαξε σε 4-3-1-2 μετά το 1-0 αλλά και σε 4-3-3 από το 60’ περίπου και μέχρι το τέλος του ματς. Επιπλέον:


  • Ανέβαζε συνεχώς και τα δύο του μπακ
  • Ζητούσε από τους πλάγιους μέσους (Αγρίτης, Γιάντσης) να συγκλίνουν χωρίς τη μπάλα κοντά στα σέντερ φορ τους
  • Τοποθέτησε τον “πολύ” Μαρτίν πίσω από το εννιάρι της ομάδας του, ώστε να δώσει βοήθειες στους συμπαίκτες του στους χώρους που κινήθηκαν οι Σιμάο, Βιτόλο.
  • Έτρεξε τις αντεπιθέσεις, βλέποντας ότι ο ΠΑΟ ανέβαινε συνεχώς και χωρίς ουσία για να πετύχει 2ο γκολ
  • Ανέβαζε την άμυνα του Κοντά στον Λέτο για να μικρύνει τις αποστάσεις (κάπως έτσι ήρθε και το γκολ της αναμέτρησης βέβαια)

Η επιλογή της τοποθέτησης 4 παικτών με επιθετικά χαρίσματα μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο Γκαρθία ορθώς προέβλεψε ότι ο Παναθηναϊκός θα σκοράρει κατά πάσα πιθανότητα και έτσι αποφάσισε να βάλει 4 “γκολτζήδες” στο ματς μήπως και καταφέρει να πάρει κάτι καλό.

Τα δύο φορ του Γκαρθία, καθώς και ο στενός “προσανατολισμός” των ακραίων χαφ των φιλοξενούμενων




Ο – χωρίς Κατσουράνη – Παναθηναϊκός

Πιθανότατα να είμαι ο πιο αυστηρός κριτής του. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι ίσως (μαζί με τον Ζεκά) τα πιο ισχυρά γρανάζια της φετινής πράσινης μηχανής. Η συνεργασίες των δύο παραπάνω ποδοσφαιριστών δίνουν στους πράσινους την ανάπτυξη απ τη δεξιά πλευρά (που είναι και η καλή τους φέτος) αλλά και την εν γένει καλή κυκλοφορία της μπάλας. Επιπλέον ο ένας συμπληρώνει τον άλλος αφού αγωνίζονται κοντά σε απόσταση και ο Ζεκά μαρκάρει και για τους δύο την ώρα που ο Κατσούρ ελέγχει όσο κανείς άλλος φέτος στον ΠΑΟ το ρυθμό της ομάδας.

Ο φιλότιμος Βιτόλο πήγε πολύ καλά αλλά δεν κατάφερε ποτέ να γίνει δημιουργικά τόσο καλός όσο ο Κατσούρ. Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως για πρώτη φορά ο ΠΑΟ φέτος δεν απειλήθηκε στο ελάχιστο. Και αυτό γιατί ήταν η πρώτη φορά που ο Φερέιρα κατέβασε την ομάδα του με δύο κλασσικά 6άρια.

Η διαφορετικότητα των Βιτόλο και Κατσουράνη αποτυπώνεται από την τακτική θέση του Ισπανού, καθώς και από την οπισθοχώρηση του Σιμάο




Η επιπολαιότητα θα κοστίσει

Σε καμία περίπτωση ο ΠΑΟ δεν αποδίδει το ποδόσφαιρο του προηγούμενου διμήνου. Έχει αποκομίσει όμως την κυκλοφορία της μπάλας από το πλάνο του Πορτογάλου κόουτς, η οποία πραγματοποιείται είτε “με τη μία” είτε με ένα κοντρόλ και πάσα.

Όλα αυτά όμως στο χώρο του κέντρου. Όσο η μπάλα μεταφέρεται στη επίθεση τόσο πιο επιπόλαιος γίνεται ο Παναθηναϊκός. Το βασικό επιθετικό χαρακτηριστικό του φετινού ΠΑΟ είναι η δημιουργία λίγων αλλά μεγάλων ευκαιριών. Η επιπολαιότητα που δείχνουν οι παίκτες του στην τελική πάσα ή προσπάθεια ελλοχεύει κινδύνους. Οφείλουν οι παίκτες του να γίνουν πιο απλοί γιατί είναι ζήτημα χρόνου να… βρεθούν από κάτω και τότε (υπολογίζοντας πως τα ψυχολογικά αποθέματα της ομάδας είναι αμφίβολα σε σχέση με τους “κόκκινους”) τα πράγμα θα είναι δύσκολα…

Όσο ο Παναθηναϊκός δεν αναπτύσσει τα μπακ του, τόσο πιο προβλέψιμος και ακίνδυνος γίνεται. Πηγή: Galanis Sports Data



Συμπέρασμα

Η έλλειψη βάθους στον πάγκο του Παναθηναϊκού φαίνεται πλέον κάθε φορά και πιο έντονα. Όποιος αναλογιστεί τι θα γινόταν αν η ομάδα έπαιζε και στην Ευρώπη, εύκολα καταλήγει στο παραπάνω συμπέρασμα. Ο Φερέιρα καλείται πλέον να μπορέσει να βρει λύση και στα προβλήματα της αμυντικής γραμμής στα επόμενα ματς. Ο Παναθηναϊκός έχει σταθεί τυχερός μέχρι σήμερα αλλά όσο η επιπολαιότητα διακατέχει τους παίκτες του σε συνδυασμό με τις απουσίες, τόσο η “γκέλα” πλησιάζει.

Δεν ήταν λίγες οι φάσεις που η Κέρκυρα τοποθετούσε 4 παίκτες στην περιοχή του Καρνέζη. Η τακτικές επιλογές του Χάβι Γκαρθία κρίνονται ορθές έστω κι αν δεν επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο.  Ο Ισπανός τεχνικός δεν φοβήθηκε τον ΠΑΟ και στόχευσε στο γκολ. Η έλλειψη ποιότητας της ομάδας του όμως δεν του επιτρέπει να το κάνει με ομάδες θεωρητικά ισχυρές.

http://www.overlap.gr/?p=13794

Σχόλια