To σπρώξιμο είχε την δική του ιστορία ..

Gazzetta



Σφύριγμα έναρξης!

Στο ποδόσφαιρο και δη στο ελληνικό, η μπάλα παίζεται πρώτα εκτός και μετά εντός γηπέδου. Ως εκ τούτου, τα μηνύματα που αχνοφαίνονταν το προηγούμενο διάστημα, έγιναν πολύ πιο ξεκάθαρα την εβδομάδα που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Η λήξη του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης που έφερε τον πρωταθλητή Ελλάδος στο -5 προκάλεσε την … Ολυμπιακή εκστρατεία. Σαν ένα σήμα κινδύνου, ένα allert προκειμένου να γυρίσει το κλίμα και να ασκηθεί αφόρητη πίεση στους εμπλεκόμενους γύρω από τη διαιτησία.

1) Το πρώτο μήνυμα εστάλη σχεδόν με
τη λήξη του αγώνα. Παρ' ότι η διαιτησία του Κύρκου κρίθηκε από την κοινή γνώμη εξαιρετική, και το αποτέλεσμα "αποφασίστηκε" από την τραγική απόδοση του Μέγιερι, τα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Ενημέρωσης που πρόσκεινται στον Ολυμπιακό ξεκίνησαν μια συντονισμένη επίθεση προς τον διαιτητή φωτογραφίζοντας τον ως (συν)υπεύθυνο για την ήττα, με αφορμή κυρίως τον μη καταλογισμό πέναλτι υπέρ του Αβραάμ Παπαδόπουλου, με το σκορ στο 2-0.

2) Λίγες ώρες αργότερα, δηλαδή το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε γνωστή και η επιστροφή του Σάββα Θεοδωρίδη στον Ολυμπιακό. Στις πρώτες του δηλώσεις αναφέρθηκε εκτενώς στη διαιτησία, ζητώντας το 50-50, ενώ στα πρωτοσέλιδα των ερυθρόλευκων εφημερίδων την επομένη δέσποζαν δικές του τοποθετήσεις σχετικά με τις κίτρινες κάρτες, τα πέναλτι και τη "δήθεν εξυγίανση"…

3) Ίσως η σπουδαιότερη απόφαση, όμως, μια απόφαση που είχε ουσία και επικοινωνιακό χαρακτήρα συνάμα ελήφθη από τον Κύρο Βασσάρα. Ο αποκεφαλισμός του διαιτητή Κύρκου και ο υποβιβασμός του στη Β' Εθνική λειτούργησε στα στενά πλαίσια της διαιτησίας ως επίδειξη δύναμης. Και μήνυμα για τους επόμενους διαιτητές που θα έκαναν παρόμοια λάθη (;).

4) Η καταιγίδα όμως δεν είχε ολοκληρωθεί. Με απόφαση Βασσάρα, επιστρέφει στη διαιτησία ο Δημήτρης Καλόπουλος, ο οποίος πέραν των γνωστών αποφάσεων στο ντέρμπι της ντροπής (19/02), έχει και μια σημαντική λεπτομέρεια να αντιμετωπίσει: Εκκρεμεί εις βάρος του κακουργηματική δίωξη για δωροδοκία.

5) Η υπόθεση Καλόπουλου σηκώνει θύελλα αντιδράσεων από τον Παναθηναϊκό, απάντηση σε υψηλούς τόνους από τον Ολυμπιακούς και χαρτοπόλεμο διαρκείας. Ανάμεσα στα άλλα, η ΠΑΕ Ολυμπιακός υποστηρίζει στο θέμα Καλόπουλου πως "σεβόμενη τους κανονισμούς, δεν σχολίασε και την αδικαιολόγητη απουσία του, για ένα ολόκληρο δεκάμηνο, από τους πίνακες".

6) Η θύελλα συνεχίζεται αδιάκοπα και τα ερυθρόλευκα έντυπα συντηρούν το θέμα περί διαιτητικού κυνηγητού απέναντι στον Ολυμπιακό. Αποκορύφωμα, τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής που κάνουν λόγο για ωμή πρόκληση με την τοποθέτηση του Παππά στο Ολυμπιακός-Παναιτωλικός και του Σπάθα στο Άρης-Παναθηναϊκός.

Ήταν ένα πενθήμερο-φωτιά που θα θορυβούσε ακόμα και τους πιο άμεμπτους διαιτητές. Κανείς δεν προσπαθεί από αυτή εδώ τη γωνιά, να δικαιολογήσει τους διαιτητές, ειδικότερα όταν ακόμα και τυφλοί θα αποφάσιζαν με περισσότερη δικαιοσύνη για τις πεντακάθαρες φάσεις, ωστόσο και πάλι κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι οι διαιτητές είναι άνθρωποι, επηρεάζονται και ακολουθούν τα σημεία των καιρών γιατί είναι καριερίστες. Αν σταματήσουν να σφυρίζουν θα χάσουν το ψωμί τους… Αν σφυρίζουν… κλέφτικα, θα χάσουν το ψωμί τους οι ποδοσφαιριστές που αδικούνται. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…

Μην ξεχνάτε ότι μόλις ξεκινήσαμε στο θέμα της διαιτησίας. Θα επανέλθουμε και για τους άλλους, αφού πρώτα δούμε τον Σπάθα απόψε να επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος…

http://www.gazzetta.gr/article/item/246590-sproximo-ehei-te-dike-tou-istoria

Σχόλια