H τακτική ανάλυση του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης


Η σημαντικότητα των στημένων στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και τα “παιχνίδια πλάτους” του Σάκη Τσιώλη…



Σε άλλη μία μέτρια (το λιγότερο) εμφάνιση, οι πράσινοι κατέκτησαν τους τρεις βαθμούς της νίκης απέναντι στον ανανεωμένο και κεφάτο (με τον Σάκη Τσιώλη στον πάγκο του) Αστέρα Τρίπολης . Οι γηπεδούχοι έδειξαν ορεξάτοι αρχικά, αλλά σαν κάτι να μην τους έβγαινε.  Η παραγωγή γκολ όμως εκτός από την αύξηση της αυτοπεποίθησης της ομάδας, κρύβει επιμελώς- μέχρι στιγμής- την Αχίλλειο Πτέρνα του Παναθηναϊκού, αφού η αμυντική λειτουργιά δείχνει πολύ ευάλωτη και προβληματική αν πρεσαριστεί.

Ο Σάκης Τσιώλης δεν
κλείστηκε αρχικά και πήγε να παίξει το ματς “στα ίσα”. Η τύχη όμως του έκλεισε την πόρτα και τελικά πήρε πολύ λιγότερα από αυτά που του άξιζαν στο ΟΑΚΑ.



Το τακτικό πλάνο του Σάκη Τσιώλη και η παραλλαγή του.

Ο Σάκης Τσιώλης επέλεξε το προσφιλές του πια, 4-5-1 με δύο αμυντικά χαφ. Τοποθέτησε παίκτες πίσω απ τη μπάλα (συνήθως 10) και πρεσάρε στις πλευρές τον Παναθηναϊκό από το κέντρο και πίσω. Το παραπάνω είχε σαν αποτέλεσμα να διατηρεί στην ομάδα του σχετικά μεγάλο πλάτος για τα δεδομένα της αναμέτρησης. Άλλωστε οι δύο τεράστιες ευκαιρίες (απόκρουση Καπίνο-δοκάρι) ήρθαν ως επιστέγασμα μια τακτικής επιλογής που αιφνιδίασε τους “μπλαζέ” (για άλλη μια φορά) πράσινους.

Μετά το 1-0 και τα δύο δοκάρια του Σολάκη όμως ο Τσιώλης “στένεψε” την ομάδα του και πήρε μέτρα στο γήπεδο. Μπλόκαρε την ανάπτυξη του Παναθηναϊκού έξω απ την μεγάλη περιοχή του Χακόμπο και έκανε τους πράσινους ακίνδυνους και προβλέψιμους κάνοντας την κατοχή μπάλας ανούσια και πρωτίστως ακίνδυνη.

Οι τακτικές επιλογές του Σάκη Τσιώλη κρίνονται άκρως επιτυχημένες αφού κατάφερε να δυσκολέψει αφάνταστα τον Παναθηναϊκό, δημιούργησε το δύο –τρεις ευκαιρίες που σχεδίαζε και από τύχη έφυγε μόνο με το μηδέν απ το ΟΑΚΑ.

Η αναλυτική στατιστική των παικτών του ΠΑΟ αποτυπώνει την ελάχιστη ανάπτυξη των ακραίων μπακ του τριφυλλιού, πράγμα που καθιστά του πράσινους προβλέψιμους και ακίνδυνους. Πηγή: Galanis Sports Data


Το πλάνο του Γκόμεζ

Η προσπάθεια κατοχής και passing game που επεδίωξε ο Παναθηναϊκός με την έναρξη της αναμέτρησης δεν επιτεύχθηκε με την άνεση των προηγούμενων εβδομάδων. Η σχετική έλλειψη συγκέντρωσης κάνει τους πράσινους να έχουν συνεχείς εναλλαγές ρυθμού και προσαρμογής στον αντίπαλο, κάνοντάς τους να δείχνουν προβλέψιμοι και “χαμένοι στο γήπεδο” κατά διαστήματα.

Σε αυτό το σημείο όμως δεν πρέπει να παραβλέψουμε το πόσο έχουν βοηθήσει τον Παναθηναϊκό στη φετινή σεζόν οι στημένες μπάλες. Είναι τεράστιο “προσόν” για μία ομάδα να κατέχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας σε τέτοιου είδους χτυπήματα, αφού έτσι μπορεί να αποκομίσει βαθμούς (ή έστω να ανοίξει κλειστές άμυνες) σε αναμετρήσεις που δεν κάνει πολλές ευκαιρίες.

Μεγάλο μείον για τον Παναθηναϊκό όμως ήταν η συμπεριφορά της αμυντικής του λειτουργίας, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που το αμυντικό δίδυμο του τριφυλλιού (εκτεθειμένο φυσικά από την εν γένει αμυντική συμπεριφορά) θύμιζε… παιδική χαρά.

Επιπλέον, ο Παναθηναϊκός δείχνει να αντιμετωπίζει τα ματς κάπως χαλαρά. Δεν είναι τυχαίο ότι τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες στο γήπεδο τις κέρδισαν οι παίκτες του Τσίωλη.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο ματς, τα περισσότερα αμιγώς ποδοσφαιρικά- τακτικά συμπεράσματα “βαραίνουν” τον Αστέρα Τρίπολης, αναδεικνύοντας την μετριότητα του Παναθηναϊκού.

Η γενική στατιστική εικόνα του ματς αποτυπώνει τη μέτρια μέρα του ΠΑΟ. Πηγή: Galanis Sports Data


Συμπέρασμα

Το χθεσινό ματς αναδεικνύει με τεράστια επιτυχία τη σημασία της ψυχολογίας και το πόσο αυτή επηρεάζει την απόδοση μιας ομάδας. Ο περσινός Παναθηναϊκός πιθανότατα να μην μπορούσε να κερδίσει τον χθεσινό Αστέρα. Με το αέρα της καλύτερης ομάδας όμως και την υπομονή που αποπνέεται μέσω της ψυχολογίας (και φυσικά με την προσθήκη της δουλείας στις στημένες φάσεις) οι πράσινοι κατάκτησαν μια σημαντική νίκη ευκολότερα απ’ ότι τους άρμοζε.

Ο “ικανότατος στο συμμάζεμα ομάδων” Σάκης Τσιώλης έχει μεταμορφώσει τον Αστέρα προς το καλύτερο. Η βελτίωση της ομάδας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Είναι ίσως το κλασσικότερο παράδειγμα (τουλάχιστον φέτος) που προπονητής με θετικότατα δείγματα γραφής, απαξιώθηκε από μερίδα οπαδών, και τους διάψευσε άμεσα αποδεικνύοντας -για άλλη μια φορά- το πόσο συγκυριακό μπορεί να γίνει  μερικές φορές αυτό το άθλημα…

http://www.overlap.gr/?p=13418

Σχόλια