Η τακτική ανάλυση του ματς με τον Άρη

<<Δέκα βήματα>> για να κερδίσεις την πιο επιθετική ομάδα του πρωταθλήματος



Οι κιτρινόμαυροι κατάφεραν να σημειώσουν την πρώτη τους νίκη στο Χαριλάου, ανακόπτοντας την εκπληκτική φετινή πορεία του τριφυλλιού. Παρά τη θεωρητική διαφορά ποιότητας των ομάδων, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να επιβάλλει το γνωστό επιθετικογενή ρυθμό με αποτέλεσμα να «εγκλωβιστεί» από τον υπερβάλλοντα ζήλο των αντιπάλων. Η τελική κατάληξη του αγώνα δίνει ‘αυξημένο ενδιαφέρον’ στο πρωτάθλημα και προκαλεί τη φαντασία των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων.

Το παιχνίδι στο Κλεάνθης Βικελίδης δίνει την αφορμή στο www.overlap.gr να παρουσιάσει τα «10 βήματα» που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να χάσει ο Παναθηναϊκός.


1. Ρισκάρεις και τον αιφνιδιάζεις στο ξεκίνημα της αναμέτρησης

Ο Πρόμπιερζ χρησιμοποίησε παρακινδυνευμένο σύστημα 4-4-2, με δύο «πύργους» στην κορυφή της επίθεσης. Στα πρώτα 20 λεπτα, δεν έδωσε χώρο στον Παναθηναϊκό με αποτέλεσμα να τον αποσυντονίσει καθώς είναι «χτισμένος» για να παίζει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Ο Άρης έπαιξε «επιθετική άμυνα», κέρδισε την πλειοψηφία των προσωπικών μονομαχιών και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την «ώθηση της κερκίδας» προκειμένου να προηγηθεί. Αποτέλεσμα ήταν η επίτευξη ενός τέρματος και η δημιουργία τριών σημαντικών ευκαιριών που προβλημάτισαν τον Καπίνο.

Η δήλωση του Φερέιρα στη συνέντευξη τύπου αποδεικνύει του λόγου το αληθές: «Είχαμε δυσκολία να ελέγξουμε το ρυθμό του αγώνα στην αρχή, ειδικότερα στο πρώτο τέταρτο. Να είσαι πρώτος είναι δύσκολο, είναι ανάγκη να έχεις πάντα μία επιθετική συμπεριφορά. Εμείς δεν την είχαμε, μπήκαμε άσχημα στο ξεκίνημα…»

Το «ανορθόδοξο» σύστημα με δύο «πύργους» εξέπληξε τον Φερέιρα και τους κεντρικούς του αμυντικούς. Ενδεχομένως να μην είναι η ενδεδειγμένη διάταξη, αλλά συνέβαλλε στο «απροσδόκητα επιθετικό» ξεκίνημα των γηπεδούχων


2. «Εγκλωβίζεις» τον Λέτο

Η ανασταλτική λειτουργία των γηπεδούχων προσαρμόστηκε στον πιο φορμαρισμένο και επικίνδυνο παίκτη του αντιπάλου. Ο Αργεντίνος αντιμετωπίστηκε με ντουμπλάρισμα, «επίβλεψη στο ένα μέτρο» και συνεχή σκληρά μαρκαρίσματα με σωματική επαφή (προκειμένου να κουραστεί).

Ο Λέτο προσπαθεί να επιτεθεί, αλλά «παρακολουθείται» από πλειάδα αντιπάλων που δεν του δίνουν χώρο ώστε να επιδείξει την άρτια τεχνική του κατάρτιση

Ο Αργεντίνος δε μπορεί να σουτάρει καθώς πιέζεται από τρεις παίκτες του Άρη

Αναγκάζεται να επιστρέψει προκειμένου να γίνει κάτοχος της μπάλας, αλλά και πάλι «επιτηρείται» από αντίπαλο σε μικρή απόσταση


3. Ντουμπλάρεις τον κάτοχο της μπάλας για να βραχυκυκλώσεις την ανάπτυξη

Το τριφύλλι διακρίνεται για την εκρηκτικότητα των επιθετικογενών ποδοσφαιριστών του και την ικανότητα στο «ένας εναντίον ενός» με τη μπάλα στα πόδια. Αυτό σημαίνει ότι ο αντίπαλος πρέπει να αποδώσει στο 100% των σωματικών δυνατοτήτων του και διανύσει περισσότερα χιλιόμετρα προκειμένου να «εγκλωβίσει» τον οργανωτή. Κανένας παίκτης του Άρη δεν παραμέλησε τα αμυντικά του καθήκοντα, καθώς γνώριζαν εξ’ αρχής ότι η νίκη προϋποθέτει υπερβάλλουσα σωματική προσπάθεια ώστε να υποσκελιστεί η ποιοτική διαφορά.

Ο Ούμπιντεζ οπισθοχωρεί στον άξονα προκειμένου να «δώσει βοήθεια» στον Φατί και να οδηγήσει τον αντίπαλο σε λάθος

Φατί-Παπαστεριανός δημιουργούν «διπλό τοίχος» τη δυνατότητά επίθεσης «με πρόσωπο» στην εστία του Βελλίδη


4. «Δίνεις» λίγα «στημένα» έξω από την μεγάλη περιοχή

Είναι γνωστό ότι οι Πορτογάλοι προπονητές δίνουν έμφαση στα «στημένα», διότι γνωρίζουν ότι αποτελούν σημαντικό παράγοντα επιτυχίας στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ο Παναθηναϊκός είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός σε αυτό τον τομέα, ως εκ τούτου ο Πρόμπιερζ ζήτησε από τους παίκτες του να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην αμυντική τους συμπεριφορά έξω από την μεγάλη περιοχή.

Ο Μπουμσόνγκ εκμεταλλεύτηκε την ικανότητά του στο «ψηλό παιχνίδι» και σκόραρε από «στημένη φάση». Ωστόσο, είχε περιορισμένες ευκαιρίες να πετύχει δεύτερο γκολ, καθώς η ομάδα του δεν κέρδισε πολλά φάουλ έξω από την περιοχή του αντιπάλου


5. Αμύνεσαι «πίσω από τη μπάλα» όταν προηγείσαι ώστε να μη «δώσεις χώρο»

Η επιθετική επιτυχία του Παναθηναϊκού έγκειται στην ταχύτητα των παικτών του και τη δυνατότητά τους να εκμεταλλεύονται τον κενό χώρο. Ο Πρόμπιερζ, λοιπόν, αποφάσισε να αμυνθεί «πίσω από τη μπάλα» και ενίοτε στο «μισό γήπεδο» ώστε να μη δώσει στον αντίπαλο την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το συγκριτικό του πλεονέκτημα.

Ο Άρης «περιμένει» στο μισό γήπεδο, ώστε να «κλείσει χώρους» και να υπερασπιστεί το νικηφόρο αποτέλεσμα


6. Εκμεταλλεύεσαι τα «στημένα» σε κατάσταση επίθεσης

Ο Νέτο κατάφερε να σκοράρει στην πρώτη του εκτέλεση φάουλ έξω από τη μεγάλη περιοχή. Η αποτελεσματικότητά του καθόρισε την τελική έκβαση του παιχνιδιού.

7. Διαταράσσεις την ψυχική ηρεμία των παικτών του

Ο Παναθηναϊκός έχει συνήθως πρωτοβουλία κινήσεων και κρατάει τα ηνία του παιχνιδιού. Δε διαθέτει, ακόμα, ωριμότητα να διαχειριστεί ψυχικά ένα αρνητικό αποτέλεσμα διότι αρκετοί παίκτες είναι ενθουσιώδεις και (επομένως) απογοητεύονται εύκολα. Εφόσον, λοιπόν, εκνευριστούν από την αγωνιστική συμπεριφορά των αντίπαλων χάνουν την ψυχραιμία τους, προβαίνουν σε λάθη, παρουσιάζουν μειωμένη απόδοση και τακτική απειθαρχία.

Ο Φερέιρα δήλωσε το εξής: «Σήμερα όπως παίξαμε, πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα για το μέλλον, ώστε να καταλάβουμε ότι όταν δεν δίνουμε τις μάχες που πρέπει, έρχεται η ήττα. Ο Άρης έδειξε πάθος και καρδιά και νίκησε»

H ροή του αγώνα προκάλεσε τον εκνευρισμό των φιλοξενούμενων, με αποτέλεσμα να κλονιστεί η συγκέντρωσή και να μειωθεί απόδοσή τους


8. Έχεις ένα παίκτη σου σε «πολύ καλή μέρα»

Ο Ούμπιντεζ κατάφερε να ανταποκριθεί επαρκώς τόσο στα επιθετικά όσο και τα ανασταλτικά του καθήκοντα. Υπέπεσε σε λίγα λάθη, δεν επηρεάστηκε από τη σωματική κόπωση και έδωσε «βοήθειες» στους συμπαίκτες του.

Ο Ούμπιντες απέδωσε ικανοποιητικά «στη γραμμή», προέβη σε συγκλίσεις, προσπάθησε να τροφοδοτήσει τους επιθετικούς και ταυτόχρονα συμμετείχε ενεργά στην αμυντική λειτουργία της ομάδας


9. «Ρίχνεις στο παιχνίδι» ένα «μπουκαδόρο» για να μην του επιτρέψεις να ανεβάσει πολλά μέτρα τις γραμμές στα τελευταία λεπτά του αγώνα

Η επιλογή Καστίγιο κατέστησε τον Άρη απειλητικό και ανάγκασε τον Φερέιρα να «κρατήσει πίσω» τους κεντρικούς αμυντικούς του. Εάν ο Μεξικανός δεν ήταν ανώριμος και ατομιστής, οι γηπεδούχοι θα μπορούσαν να πετύχουν και τέταρτο γκολ


10. «Ροκανίζεις» το χρόνο για να «σπάσεις» το ρυθμό του αγώνα

Η υπερπροσπάθεια εξουθένωσε σωματικά τους κιτρινόμαυρους. Η κούραση και οι μικροτραυματισμοί συνέβαλλαν ώστε να κυλήσουν πιο «ανώδυνα» τα λεπτά


Συμπέρασμα

Το πρωτάθλημα έχει τα χαρακτηριστικά ενός μαραθώνιου. Είναι δύσκολο για κάθε ομάδα να διατηρήσει σταθερά υψηλό επίπεδο απόδοσης σε όλα τα παιχνίδια. Θεωρείται, επομένως, λογικό να επιδείξει νωθρότητα ο Παναθηναϊκός και να σημειώσει την πρώτη του ήττα στο πρωτάθλημα. Το «στοίχημα» για τον Φερέιρα είναι να διαχειριστεί με σύνεση την αποτυχία και να χρησιμοποιήσει τα «μαθήματά» της προκειμένου να μην επαναλάβουν οι παίκτες του τα ίδια λάθη στο μέλλον.

Αναφορικά στον Άρη, το ανορθόδοξο 4-4-2 οδήγησε σε μία μεγάλη νίκη αλλά είναι επίφοβο να χρησιμοποιηθεί επί σειρά παιχνιδιών. Η επίτευξη τριών γκολ δε σημαίνει ότι το δημιουργικό πρόβλημα έχει επιλυθεί, καθώς οι Τόχα-Φατί ήταν εξαιρετικοί ανασταλτικά αλλά αδυνατούσαν να προωθήσουν επιθετικά το παιχνίδι. Τα αγωνιστικά μειονεκτήματα των κιτρινόμαυρων συνεχίζουν να υφίστανται, ωστόσο το πάθος των παικτών και οι τακτικές οδηγίες του Πρόμπιερζ τα «απέκρυψαν» επιτυχώς γεγονός που κρίνεται ιδιαίτερα θετικό. Ο προπονητής του Άρη οφείλει να διαχειριστεί αποτελεσματικά την ψυχολογική ανάταση αλλά και τον «αέρα» που του δίνει το νικηφόρο αποτέλεσμα παρά τη μη χρησιμοποίηση των αναποτελεσματικών Σολτάνι-Καστίγιο στο αρχικό σχήμα.


Σχόλια