To 2005 είναι μακριά ..

Θανάσης Ασπρούλιας



Πόσοι από εμάς θυμούνται άραγε εκείνες τις πρώτες εβδομάδες της προσπάθειας ...αναγέννησης που έκανε ο Παναθηναϊκός; Μετά τα δύο “πέτρινα” χρόνια του Σπόρτιγκ, όπου βέβαια ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες οι πράσινοι ήταν άκρως ανταγωνιστικοί, είχε έρθει η ώρα της επιστροφής στο ΟΑΚΑ... Ηταν μία καινούρια κατάσταση, που ξεκινούσε από την αρχή, με τον κόσμο να έχει τρομερή διάθεση, φιλοσοξία, μα συνάμα να είναι και λίγο επιφυλακτικός, διότι οι ομάδες δε γίνονται από την μία μέρα στην άλλη. Τότε, στην αρχή της σεζόν, όλοι συμφωνούσαμε ότι ακόμα και η συμμετοχή στο Φάιναλ Φορ της Μόσχας θα ήταν μία τεράστια επιτυχία. Ισως να ήταν πολύ περισσότεροι αυτοί που δεν έδιναν παρά ελάχιστες πιθανότητες στο σύνολο του Ομπράντοβιτς να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου. Κι εδώ που τα λέμε, δεν είχαν και πολύ άδικο.

Είναι η χρονιά που ο Ολυμπιακός, έχοντας τεράστια προβλήματα να αντιμετωπίσει, μένει εκτός συνέχειας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κανονικής σεζόν, καταλαμβάνοντας την 7η θέση στον όμιλό του.

Η σεζόν ξεκινά και
τη διοργάνωση υπάρχει ένα, μοναδικό κι απόλυτο φαβορί: Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας!

Στη δεύτερη αγωνιστική οι Ρώσοι έρχονται στο ΟΑΚΑ... Η αναμέτρηση δε μοιάζει σε κάτι από τη μονομαχία του Δαυίδ με τον Γολιάθ, αλλά η διαφορά είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού... Τελικά, η ομάδα του Ιβκοβιτς, του Παπαλουκά και του Ντικούδη, κερδίζει 83-75, αλλά στο φινάλε, όλο το γήπεδο είναι όρθιο και χειροκροτεί τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τα παιδιά του. Αν θυμάστε, ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τη διαδρομή του στην Ευρωλίγκα του 2005 με τη συμμετοχή στο Φάιναλ Φορ και τη νίκη του επί της ίδιας ομάδας στον μικρό τελικό μετά από ...παράταση.

Γιατί θυμήθηκα όλα αυτά;

Διότι ο μεγάλος αγώνας της Πέμπτης συγκεντρώνει κάποια από τα στοιχεία της προ εξαετίας αναμέτρησης των δύο ομάδων... Απαραίτητη σημείωση: Από την ήττα στο ΟΑΚΑ τον Νοέμβριο του 2004, ο Παναθηναϊκός δεν έχει ηττηθεί ποτέ ξανά από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας!!! Οπως επίσης δεν έχει χάσει ποτέ από τους Ρώσους σε αγώνα που σηματοδοτεί κάτι. Εν ολίγοις δε χάνει ποτέ σε “τελικό”.

Για να είμαστε βεβαίως ακριβείς, πρέπει να πάμε ότι ο αγώνας της Πέμπτης, συγκέντρωνε (και δεν συγκεντρώνει) μερικά κοινά στοιχεία από το 2004, καθότι ο Παναθηναϊκός έχει βαλθεί να αποδείξει φέτος, ότι τα προβλήματα του καλοκαιριού δεν μπορούν να σταθούν τόσο υψηλά εμπόδια, τόσο ώστε να ανακόψουν την πορεία της ομάδας.

Είναι γεγονός πάντως, ότι μετά από τρεις αγωνιστικές στην Ευρωλίγκα, η ΤΣΣΚΑ μοιάζει (και παρουσιάζεται) ως το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο, την ίδια στιγμή που ο Παναθηναϊκός, ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο να πείσει και τους πιο δύσκολους κριτές ότι θα είναι σούπερ ανταγωνιστικός και φέτος.

Οι Ρώσοι είναι μία πραγματικά σπουδαία ομάδα, με εξαιρετικό ρόστερ και -παραδόξως- παίζουν εντυπωσιακά... Το παραδόξως αφορά στην παρουσία του Καζλάουσκας, φαίνεται όμως, ότι ο Σφαιρόπουλος κάνει τρομερή δουλειά, ενώ είναι πιθανό και ο Λιθουανός να έχει βρει το μοντέλο της ομάδας που του ταιριάζει.

Το παιχνίδι της Πέμπτης είναι περίεργο, αλλά πολύ, μα πάρα πολύ ελκυστικό. Για όλους... Τους παίκτες, τον κόσμο, τους οπαδούς!

Είναι το απόλυτο κρας τεστ για τον Παναθηναϊκό, που ουσιαστικά για πρώτη φορά φέτος θα αντιμετωπίσει μία ομάδα υψηλότερης (αντικειμενικά) αξίας, ποιοτικά και οικονομικά... Μία ήττα δε θα στοιχίσει τίποτα... Μία νίκη, θα είναι το πιο ισχυρό “ντοπάρισμα” για τους πράσινους, που θα κερδίσουν πολλά σε πίστη κι αυτοπεποίθηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε αντίστοιχη περίπττωση θα αποδειχθεί κάτι τελεσίδικα. Δε θα πρέπει να αμελούμε πάντως, ότι είναι πιθανό εντός των προσεχών εβδομάδων, ο Κιριλένκο να επιστρέψει στο ΝΒΑ (αν κι εκεί τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο) και η ΤΣΣΚΑ να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα κρίσης ταυτότητας. Και τότε ο φετινός χάρτης της Ευρωλίγκα, μπορεί να αλλάξει και πάλι.

http://www.leoforos.gr/blog/32138/2005-einai-makria

Σχόλια