Moυ ξανάρχονται ένα-ένα ..

Γιάννης Σκόκας



Οι περισσότεροι της γενιάς των 30+ έχουμε μεγαλώσει βλέποντας ντέρμπι Κυριακή μεσημέρι. Αλλη αίσθηση. Μπορεί να ακούγεται ξενέρωτο σε κάποιους και να χαλάει την τηλεοπτική συνταγή που επιβάλει πλέον όλα τα σημαντικά ματς να γίνονται βράδυ, αλλά όσοι έχουμε προλάβει τα μεσημεριανά ντέρμπι γνωρίζουμε καλά ότι ήταν μαγεία.
Πρωινό ξύπνημα Κυριακής, αναμονή λίγων ωρών, μεσημεριανό φαγητό στα γρήγορα και πάμε γήπεδο μες στο καταμεσήμερο. Εξέδρες γεμάτες, οπαδοί και των δύο ομάδων στο γήπεδο, μεγάλη ένταση, λιγότερη βία. Αλλες εποχές άλλες καταστάσεις. Σήμερα, μόνο τα χρώματα στις φανέλες, το έμβλημα στο στήθος και το πάθος που επικρατεί στα ντέρμπι παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο.
Είναι πολύ λίγα τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ που δεν
τα έχω παρακολουθήσει από κοντά. Ακόμη και αυτά που γίνονταν στη Φιλαδέλφεια ήταν περίπατος για εμένα, αφού το σπίτι μου στα Πατήσια ήταν 15 λεπτά δρόμος με τα πόδια για το γήπεδο. Επίσης, τα ματς με την ΑΕΚ, ιδίως στα παιδικά μου χρόνια, είχαν ξεχωριστή σημασία διότι στο σχολείο υπήρχαμε Παναθηναϊκοί και ΑΕΚτσήδες. Οι Ολυμπιακοί ήταν ελάχιστοι. Φανταστείτε πως στην μπάλα δεν παίζαμε Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, αλλά Παναθηναϊκός-ΑΕΚ! Η νίκη λοιπόν στα ντέρμπι με την ΑΕΚ σήμαινε πολλά και η καζούρα πήγαινε σύννεφο για εβδομάδες και μήνες, μέχρι το επόμενο μεταξύ μας παιχνίδι.
Υπάρχουν παιχνίδια που με το πέρασμα του χρόνου τα ξεχνάς. Ούτε τα γκολ θυμάσαι πώς μπήκαν, ούτε τους σκόρερ, τίποτα. Υπάρχουν όμως και ματς τα οποία μένουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη σου. Και έτσι πρόχειρα φέρνω στο μυαλό μου (κατά χρονολογική σειρά και κατά σειρά προτεραιότητας) μια δεκάδα ντέρμπι που έζησα πολύ έντονα από κοντά και δεν πρόκειται να ξεχάσω…
1) 1984-85, ΠΑΟ-ΑΕΚ 3-2: Στο ημίχρονο η ΑΕΚ προηγείται 2-1 και ο μεγάλος Γιάτσεκ Γκμοχ «παγώνει» όλο τον κόσμο αντικαθιστώντας τον Ζάετς με τον Παπαβασιλείου. Με μια γκολάρα του Σαραβάκου και μια κεφαλιά του Χαραλαμπίδη στο τελευταίο δεκάλεπτο έγινε η ολική ανατροπή.
2) 1990-91, ΠΑΟ-ΑΕΚ 4-0: Και λίγα ήταν τα τέσσερα γκολ σε ένα ματς που ο Παναθηναϊκός από το πρώτο λεπτό μέχρι το 60’ έβγαζε φωτιές. Δύο γκολ ο Αποστολάκης, ένα ο Καλαντζής και ένα ο Βαζέχα διαμόρφωσαν το 4-0 μέχρι το 55’. Και στο τελευταίο μισάωρο fair play…
3) 1991-92, ΠΑΟ-ΑΕΚ 2-0: Σπουδαία μπάλα από τον Παναθηναϊκό με τον Φρατζέσκο να κάνει… χορευτικά και τον Σαραβάκο να σκοράρει με την πιο ιστορική… τακουνιά που έχουμε δει σε ντέρμπι.
4) 1993-94, ΠΑΟ-ΑΕΚ 3-3 (4-2 πεν.): Συγκλονιστικός τελικός Κυπέλλου. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 2-0 με γκολ του Βαζέχα και αυτογκόλ του Μανωλά αλλά η ΑΕΚ όχι μόνο έστειλε το ματς στην παράταση (2-2), αλλά στο 95’ πήρε προβάδισμα (2-3) με τον Αλεξανδρή. Στο 115’ ο Μάρκος ισοφάρισε μέσα στην αναμπουμπούλα και το ματς πήγε στα πέναλτι. Ο Βάντσικ απέκρουσε την εκτέλεση του Δημητριάδη και το ψυχρό, ξερό σουτ του Αποστολάκη χάρισε στο Τριφύλλι το Κύπελλο.
5) 1994-95, ΠΑΟ-ΑΕΚ 1-0: Ακόμη ένας αλησμόνητος τελικός με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Μέτριο παιχνίδι αλλά ιστορικό, πρώτα απ’ όλα για όσα έγιναν μετά το πέναλτι που έδωσε ο Μπάκας σε ανατροπή του Βαζέχα στο 119’, για το ξύλο που έπεσε στις εξέδρες ιδίως στο ημίχρονο και φυσικά για τη στιγμή που ο Σαραβάκος, ως παίκτης της ΑΕΚ πλέον, αναλαμβάνει να εκτελέσει πέναλτι, 35.000 Παναθηναϊκοί του φωνάζουν «Μητσάρα βαζέλα βγάλε τη φανέλα» και η μπάλα φεύγει ψηλά άουτ. Ανατριχίλα…
6) 1995-96, ΠΑΟ-ΑΕΚ 1-0: Η καρδιά του Παναθηναϊκού χτυπά εκτός Ελλάδας αφού η ομάδα προέρχεται από το διπλό στο Αμστερνταμ, ενώ ακολουθεί το φάιναλ φορ του μπάσκετ στο Παρίσι. Σε ένα ματς που έγινε μεσοβδόμαδα το μόνο που έχουμε να θυμόμαστε είναι το γκολ κεφαλιά ψαράκι που πέτυχε ο Μπορέλι και έβαλε τις βάσεις για την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος της ομαδάρας του Ρότσα.
7) 2003-04, ΠΑΟ-ΑΕΚ 2-1: Ο Παναθηναϊκός πάει φουλ για πρωτάθλημα έπειτα από εφτά χρόνια και η Λεωφόρος είναι… φωτιά. Ενα εκπληκτικό φάουλ του Μπασινά και ένα γκολ του Σαπάνη χαρίζουν στην ομάδα μια πολύτιμη νίκη.
8) 2007, ΑΕΚ-ΠΑΟ 1-4: Και λίγα ήταν. Ο Παναθηναϊκός σε μια από τις χειρότερες σεζόν της σύγχρονης ιστορίας του, σάρωσε στα ντέρμπι. Σε αυτό το ματς βρέθηκε να προηγείται της ΑΕΚ 3-0 στο 24’, με τον Ιβανσιτς και τον Νίνη να… χορεύουν.
9) 2010, ΑΕΚ-ΠΑΟ 0-1: Στο ξεκίνημα της χρονιάς του τελευταίου νταμπλ που κατέκτησε ο Παναθηναϊκός η γκολάρα που πέτυχε ο Σαλπιγγίδης «πάγωσε» το γήπεδο που είχε μόνο οπαδούς της ΑΕΚ. Την εκκωφαντική σιωπή έσπασαν οι φωνές των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού…
10) 2010-11, ΑΕΚ-ΠΑΟ 2-3: Οσο και αν το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό, ο Παναθηναϊκός έκανε υπερήφανους τους οπαδούς του για την καταπληκτική μπάλα που έπαιξε και κυρίως για την ψυχή που έβγαλε στο γήπεδο. Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε να χάνει 1-0 από νωρίς, με καταπληκτική μπάλα ισοπέδωσε την ΑΕΚ μετατρέποντας το 1-0 σε 1-3. Είναι δεδομένο ότι το γκολ του Μίτσελ από την σέντρα θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες όλων μας, όπως και το καταπληκτικό ποδόσφαιρο της ομάδας του Φερέιρα, ακόμη και με 10 παίκτες…
Καλή ποδοσφαιρική Κυριακή…

Σχόλια