H τακτική ανάλυση του ματς με τον Όφη

<<Επαγγελματική νίκη>> με ενδιαφέροντα τακτικά συμπεράσματα 


Πιο εύκολα απ’ ότι δείχνει η διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, επιβλήθηκε ο Παναθηναϊκός του ΟΦΗ χθες βράδυ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Νίκος Αναστόπουλος παρά τις σημαντικές ελλείψεις παρουσίασε ένα αρκετά δεμένο και με πλάνο ποδοσφαιρικό σύνολο, αν και οι απουσίες των Ταυλαρίδη και Μάντζιου μείωσαν αισθητά την δυναμικότητα της ομάδας του.  Οι γηπεδούχοι (χωρίς να αποδώσουν ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου) κατάφεραν να σκοράρουν τρεις φορές, δημιούργησαν άλλες δύο-τρείς αρκετά καλές ευκαιρίες και κατάφεραν να κάνουν κατοχή μπάλας για αρκετή ώρα, μην επιτρέποντας στον ΟΦΗ να απειλήσει. Το βασικότερο όμως όλων είναι ότι πλέον ο Παναθηναϊκός καταφέρνει να βγάζει αυτοματισμούς στο γήπεδο, δημιουργώντας έτσι στον αντίπαλο την αίσθηση της απρόβλεπτης ομάδας που προσπαθεί να επιβάλλει το (αργό είναι η αλήθεια) ρυθμό της με πολύ ποιοτικό passing game. Ας δούμε όμως τα πλάνα των
δύο προπονητών.


Η διάταξη των 2 ομάδων

Ο Νίκος Αναστόπουλος

Με ξεκάθαρο στόχο τη διασφάλιση του μηδέν στην άμυνα κατέβασε τους Κρητικούς στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ ο Αναστό. Η επιλογή του κόουτς του ΟΦΗ ήταν η τριπλή ζώνη άμυνας που παρουσίασε (όταν η ομάδα του έκανε οργανωμένη άμυνα) και οι γρήγορες αντεπιθέσεις με σκοπό να βρεί ανοικτή την άμυνα των πρασίνων, που πολλές φορές άφηναν μόνο τρεις παίκτες στην άμυνα.

Επιπλέον, επέλεξε να δώσει μειωμένο πλάτος στην ομάδα του (για να αντιμετωπίσει το pressing του ΠΑΟ) και ανάγκασε τον Παναθηναϊκό να στέλνει το παιχνίδι αρκετά συχνά στις πλευρές όπου οι Βύντρα/ Ζεκά και Σπυρόπουλος/ Κουίνσι συνεργάστηκαν ώστε να πλατύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους Ηρακλειώτες.

Σημ.: δεν είναι τυχαίο πως όσες φορές και να βγήκε η μπάλα στα άκρα, σπάνια έγινε σέντρα και μόνο υπό τις κατάλληλες συνθήκες- ευκαιρίας για γκολ)





Το 4-4-2 στην άμυνα με μειωμένο πλάτος του Αναστόπουλου, και τα ανεβασμένα μπακ του ΠΑΟ


Το πλάνο Φερέιρα

Ο κόουτς των πράσινων έκανε πιο εύκολη τη δουλειά του overlap.gr αμέσως μετά τη λήξη του ματς, αφού στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου , δήλωσε πως αφού ο ΟΦΗ έκλεισε τον άξονα (δυνατό σημείο των πρασίνων) έπρεπε να πάει την κυκλοφορία της ομάδας του στα άκρα. Σκοπός της παραπάνω επιλογής ήταν το να καταφέρει να αυξήσει το πλάτος της ομάδας του Ηρακλείου ώστε να ανοίξουν διάδρομοι για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να κάνει το κάθετο ποδόσφαιρο πράξη. Πολλοί θα σκεφτούν πως το 1ο γκολ του ΠΑΟ προήλθε από τα άκρα. Όποιος παρακολουθήσει τη φάση από την αρχή της όμως, ο Λέτο βγαίνει στην πλάγια γραμμή για να “ξεφορτωθεί” το ντουμπλάρισμα της άμυνας του ΟΦΗ και ο Ζεκά συγκλίνει σε θέση κρυφού φορ στην ανοιχτή καρδιά άμυνας του ΟΦΗ. Μια πλήρης εναλλαγή ρόλων των δύο παικτών του ΠΑΟ που άνοιξε τον κατάλληλο διάδρομο για τον σκόρερ.

Επιπλέον οι επιθετικές επιλογές του Φερέιρα περιελάμβαναν:

  • Ανέβασμα και των δύο μπακ συγχρόνως
  • Ελάχιστες επιθετικές πρωτοβουλίες από τον Σιμάο


Ο ΠΑΟ αφήνει τρείς παίκτες άξονα στην άμυνα και ανεβάζει τα μπακ του αποτυπώνοντας ένα 3-7-0 στον αγωνιστικό χώρο, με σκοπό το άνοιγμα διαδρόμων στην άμυνα του ΟΦΗ


Αποτέλεσμα της παραπάνω επιλογής, ήταν ο ΠΑΟ να κάνει επίθεση με 7 ποδοσφαιριστές θυμίζοντας σε διάταξη (σε φάση επίθεσης) ένα “υποτυπώδες”3-7-0

Αμυντικά, αρκέστηκε σε ένα ασφυκτικό man to man του Σιμάο στον Σουμπίνιο κάτω απ’ τη σέντρα, και στο συνεχές pressing στις πλάγιες γραμμές.

Η εξέλιξη του Σιμάο

Βρέθηκε κοντά στην πόρτα της εξόδου το καλοκαίρι και στην αρχή της σεζόν συγκρούστηκε με τον προπονητή του. Οι εμφανίσεις του δείχνουν πόσο μετάνιωσε για την παραπάνω επιλογή του. Ο Μοζαμβικιανός εξελίσσεται σε ποδοσφαιριστή αξίας για το τριφύλλι αφού πλέον εκτός από τις αμυντικές αρετές του, προσφέρει ενίοτε στο δημιουργικό κομμάτι της ομάδας (κρατώντας σωστά το ρυθμό του). Ένα πολύ γεμάτο ματς από τον Σιμάο που κατάφερε να διαχειριστεί την πίεση της πρώτης πάσας και τη γενικότερη συμμετοχή του στο passing game χωρίς να υστερήσει ποτέ στα αμυντικά του καθήκοντα.

Σημ.: Ίσως άλλος ένας παίκτης που στο μέλλον θα οφείλει την καριέρα του στον Φερέιρα


Το man to man του Σιμάο στον Σουμπίνιο


Συμπέρασμα

Ο “μουστάκιας” διάβασε καλά τον ΠΑΟ, στένεψε την ομάδα του και αμύνθηκε με 4-4-2 ώστε να συγκεντρώσει πολλούς παίκτες του στον άξονα και να εμποδίσει την κυκλοφορία του ΠΑΟ. Μια εναλλαγή θέσεων όμως στον “ντουμπλαρισμένο” Λέτο, άνοιξε την άμυνα του και το ματς άλλαξε γι’ αυτόν. Το σύνολο που παρουσιάζει ο ΟΦΗ όμως, δείχνει μια ομάδα που στο Ηράκλειο θα ζορίσει τις μεγάλες ομάδες.

Μετά το crash test των τριών ντέρμπι, ο Φερέιρα μπορεί να δουλεύει βελτιώνοντας την ομάδα του με σαφώς λιγότερο άγχος, κάτι που “μεταδίδεται” στους παίκτες άμεσα. Ο Παναθηναϊκός στη μέτρια μέρα του, πήρε ένα ματς δίχως να απειληθεί ουσιαστικά, έκανε κατοχή και κατάφερε με αργό τέμπο και υπομονή να ανοίξει την άμυνα του ΟΦΗ, χωρίς να αγχωθεί. Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνει να παρουσιάζει το επερχόμενο ντέρμπι στο Χαριλάου.

http://www.overlap.gr/?p=12758

Σχόλια

  1. Πάρα πολύ καλή και σωστή ανάλυση. Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου συμφωνώ απόλυτα και λυπάμαι που το ακούω αυτό. Μπορεί να έχουμε την τρέλα μας με την τριφυλλάρα, αλλά το γεγονός ότι ξέρουμε να εκτιμάμαι την καλή μπάλα μας ξεχωρίζει απο τους υπόλοιπους. Εύχομαι στο μέλλον να εκτιμηθεί περισσότερο αυτή η καλή προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου