XΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ!



Τις τελευταίες μέρες, από τη στιγμή που επισημοποιήθηκε το ενδιαφέρον του Σαουδάραβα πρίγκιπα Σουλτάν Αλ Σαούντ για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, πολλοί ήταν αυτοί που βγήκαν και είπαν πως, βάση της ελληνικής νομοθεσίας, ο Σαουδάραβας δεν έχει το δικαίωμα να πάρει υπό την κατοχή του το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. 
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που διενέργησε το Trifilistas.gr ο Πρίγκιπας μπορεί να το κάνει αυτό με δύο τρόπους.
 
Ποιοι είναι αυτοί…;
 
Α. Ο πρίγκιπας μπορεί να ιδρύσει μία Α.Ε. στην Κύπρο ή σε κάποια άλλη χώρα της Eυρωπαϊκής Ένωσης μέσα σε μία μέρα με νόμιμο τρόπο και από εκεί να αποκτήσει τις μετοχές της ΠΑΕ. Αν υπάρξει πρόβλημα ο Αλ Σαούντ δύναται να δημιουργήσει περισσότερες από μία εταιρίες και να χωριστούν ανάλογα οι μετοχές.
 
Β. Ο Σαουδάραβας μεγιστάνας μπορεί να ιδρύσει στην Ελλάδα μία ανώνυμη εταιρία και να μεταβιβαστούν οι μετοχές σε ένα πρόσωπο ελληνικής ιθαγένειας, όπως ο Βλάσης Τσάκας.
Η δεύτερη περίπτωση εμπεριέχει πολύ μεγάλο ρίσκο τόσο για τον πρίγκιπα όσο και για τον Παναθηναϊκό καθώς ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ δεν θα είναι τυπικά ο Αλ Σαούντ αλλά κάποιο παρένθετο πρόσωπο, ουσιαστικά δίχως την οικονομική ευχέρεια του Σουλτάν.
 
Σίγουρα, η αλήθεια είναι πως δεν έχει το δικαίωμα κάποιος ο οποίος δεν έχει ελληνική ιθαγένεια ή άλλου κράτους-μέλους της ευρωπαϊκής Ένωσης δε μπορεί να αποκτήσει μετοχές κάποιας ΠΑΕ. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τις εταιρίες, κάτι, που όπως σας αναφέραμε και πιο πάνω, μπορεί να ξεπεραστεί με μεγάλη ευκολία.

Σχόλια

  1. Η πιο πιθανή διαδικασία είναι αυτή με την ίδρυση εταιρείας στην Κύπρο. Αλλωστε είναι κάτι που έχουν εφαρμόσει κι άλλοι μέτοχοι. Χαρακτηριστικά όπως είδαμε στη χθεσινή ανακοίνωση-ενημέρωση του Γόντικα προς τους άλλους μετόχους αντί να αναφερθεί το όνομα του Βγενόπουλου αναφέρεται το όνομα της εταιρείας Paramid Holding limited που έχει τις μετοχές Βγενόπουλου αλλά και οι εταιρείες Bayloch Limited (Zoλώτας) και Viewfield Enterprises Limited (Ξυλάς - Νίκας - Πολέμης). Αντίστοιχα η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει συστήσει την εταιρεία Green Dream

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου