MHΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΞΕΓΥΜΝΩΝΕΤΑΙ Η ΑΜΥΝΑ;


Καλά τα σιχτιρίσματα και η απαίτηση του κόσμου οι μέτοχοι επιτέλους να νιώσουν και να σηκωθούν και να φύγουν ,αλλά χθες στο Τελ Αβίβ παίχτηκε και ένα ματς που ελάχιστοι δώσανε σημασία και ακόμη πιο λίγοι μπήκαν στην διαδικασία να κάτσουν να το αναλύσουν.

Τα προβλήματα στην άμυνα τα έχουμε
χιλιοαναλύσει και όσο κι αν τα γράφουμε δεν πρόκειται ούτε ο Σπυρόπουλος να βρει πνευμόνια και να τρέχει ,ούτε ο Βύντρα και η υπόλοιπη αμυντικοί dream team να σταματήσει τις γκάφες. Απλά θα ναι για να χουμε να λέμε ,αφού δεν είναι ρεαλιστικό να σηκωθεί και να φύγει όλη η αμυντική γραμμή. Αυτή είναι η ομάδα μας και με αυτήν θα πορευτούμε για φέτος ...ό,τι μπορεί να σημαίνει η λέξη "πορευτούμε".

Αλλά ρε μάγκες μπήκα στην διαδικασία να κάτσω να δω τις κινήσεις που έκανε ο Φερέιρα στο ματς και συγκεκριμένα την πρώτη αλλαγή του Νίνη και κάθησα και σκέφτηκα και 2-3 άλλα πραγματάκια ..

Η μεσαία γραμμή χθες έκανε σωστά την δουλειά της; Και να θυμίσω ..κατεβήκαμε χθες με ένα σύστημα 4-3-3 που μπορούσε να γίνει και 4-5-1 .Και ουσιαστικά είχαμε 2 καθαρούς κόφτες που ουσιαστικά θα λειτουργούσαν και ως συνδετικός κρίκος της αμυντικής με την μεσαία γραμμή. Τον Κατσουράνη και τον Σιμάο. Κάνανε τίποτα απο τα 2 σωστά ή τέλος πάντων σε κάποιο βαθμό ήταν θετικοί στο παιχνίδι τους; Γιατί αν η αδυναμία τους να βοηθάνε την άμυνα και να κρατάνε λίγο την μπάλα στο πρώτο ημίχρονο δεν φάνηκε ,στο δεύτερο που τα πνευμόνια τους (ειδικά του Κατσουράνη) πρόδωσαν οι αντίπαλοι φτάνανε στην περιοχή μας απο όλες τις κατευθύνσεις με όλους τους τρόπους.

Και το χειρότερο είναι πως ούτε οι Νίνης-Λέτο-Κουινσι βοηθούσαν καθόλου στην αμυντική λειτουργία της ομάδας. Και είπαμε ..στο πρώτο μισό δεν φαινόταν αυτό καθώς επιθετικά ήταν ιδιαίτερα δραστικοί και δημιουργούσαν ευκαιρίες ,αλλά στο δεύτερο 45λεπτο που η ομάδα έκατσε και αυτοί χαθήκανε. Έτσι κατεβαίνανε ...κατά κύματα οι Ισραηλινοί και οι Βύντρα-Σπυρόπουλος απλά χάσανε την μπάλα .

Δεν επιτρέπεται να κόβουν βόλτες 4 παίκτες της Μακάμπι έξω απο την περιοχή ,να αλλάζουν πάνω απο 5 πάσες και να μην υπάρχει κάποιος να πρεσάρει και να κόψει. Βγαίνανε να πιέσουν οι Μπουμσόνγκ-Καντέ και εκεί άρχιζε το μπάχαλο! Αντί δηλαδή να πιέσει το κέντρο και να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη των Ισραηλινών ,αυτό βρισκόταν χαμένο κάπου ...μεσοπέλαγα.

Εξ ου και η γρήγορη αλλαγή του Νίνη που ήταν ο λιγότερο επικύνδινος απο την τριπλέτα Νίνη-Λέτο-Κουινσι και έβαλε τον Βιτόλο μπας και κόψει καμία παραπάνω μπαλιά και κάνει πιο συμπαγή το κέντρο. Μια αλλαγή που έπεσε πάνω στα γκολ και ο Πορτογάλος αναγκάστηκε να εξισορροπήσει την πρώτη του αλλαγή με την είσοδο κάποιου πιο δημιουργικού παίκτη ,του Ζέκα ,στην θέση του τραγικού Σιμάο (αλήθεια ,υπάρχει ομάδα που θα δώσει πάνω απο 1 μύριο στον συγκεκριμένο Σιμάο;;). Μια αλλαγή που δεν άλλαξε και τίποτα ,αφού καθόλη την διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου η ομάδα με πρωτοφανή δυσκολία περνούσανε την μεσαία γραμμή του γηπέδου.

Οπότε αν κάποιος κάτσει και δει ανά κομμάτια την ομάδα ,δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην αμυντική γραμμή αλλά συνολικά στην αμυντική λειτουργία (κάτι που το έχει τονίσει αρκετές φορές ο Φερέιρα). Απλά αρκούμαστε όλοι να κράζουμε την τετράδα της άμυνας γιατί είναι ο πιο ...φανερός στόχος.

ΥΣ: Ο Κατσουράνης μια χαρά κόβει ,μια χαρά μοιράζει ,μια χαρά δημιουργεί ...μόνο που αυτό το κάνει μόνο όταν έχει κέφια και δεν έχει καπνίσει πολλά πακέτα.

ΥΣ2: Όταν δεν λειτουργεί καλά η μεσαία γραμμή ,δημιουργεί προβλήματα στην άμυνα και αυτή κατ επέκταση στον τερματοφύλακα. Και η αλήθεια είναι πως ο Τζόρβας δεν έχει αγωνιστεί πολλές φορές πίσω απο μια σταθερή και όχι αψυχολόγητη άμυνα.

ΥΣ3: Την δουλειά που δεν έκαναν χθες οι Κατσουράνης-Σιμάο ,την έκανε μόνος του όποτε αγωνιζόταν ο Σίλβα. Όχι πάντα με επιτυχία ,αλλά έδινε μια μεγαλύτερη σταθερότητα στην άμυνα.

ΥΣ4: Αντίστοιχα η κακή λειτουργία της μεσαίας γραμμής δημιουργεί προβλήματα και στην επιθετική γραμμή της ομάδας. Εξαρτάται βέβαια πότε και πως λογίζονται σαν μεσαία γραμμή οι Νίνης-Λέτο-Κουινσι.


ΑΙΡΕΤΙΚΑ

Σχόλια