H ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ!


20 Μαίου 1999 ,5ος τελικός πρωταθλήματος με τον ολυμπιακό στο σεφ

Φτάσαμε το 2010 ,μια δεκαετία γεμάτη επιτυχίες και κούπες σε κάθε διοργάνωση στο μπάσκετ και όλοι έχουν να λένε για τον μοναδικό Ζέλικο Ομπράντοβιτς ,τους μεγάλους παίκτες που περάσανε όλα αυτά τα χρόνια και το κατόρθωμα των Γιαννακόπουλων να κάνουν τον Παναθηναϊκό την μεγαλύτερη δύναμε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Λογικό ,προέκταση τέτοιων συζητήσεων να είναι η εύρεση της απαρχής αυτής της αυτοκρατορίας που δημιούργησε η ομάδα. Άλλοι λένε το ευρωπαϊκό στο Παρίσι άλλοι το πρωτάθλημα του 1998 με τον παοκ ,άλλοι το πρωτάθλημα στο σεφ και κάποιοι άλλοι η έλευση του -τότε- Γκαστόνε των ευρωπαϊκών πάγκων ,Ομπραντοβιτς.

Κι όμως η αρχή αυτής της αυτοκρατορίας άρχιζε να χτίζεται απο μια στιγμή ,απο ένα ...
καλάθι που εξελίχθηκε πολύ πιο σημαντικό απόσο νομίζαμε ...απο το τρίποντο του Ντίνο Ράτζα με την λήξη του πρώτου ημιχρόνου!

Ένα τρίποντο που τραβήχτηκε απο την σέντρα και έστειλε τις ομάδες στα αποδυτήρια ισόπαλες με 29-29 και ενώ καθόλη την διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου βρισκόμασταν πίσω στο σκορ ,ακόμη και με 13-2. Ήταν ένα ματς απέναντι στην απόλυτα αρνητική μας παράδοση στο σεφ ,που για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν μπορούσαμε να πάρουμε νίκη εκεί μέσα. Ήταν ένα ματς που η ομάδα έπρεπε να δείξει ότι αξίζει ,απέναντι στους επικριτές της ,και έπρεπε να αποδείξει πως μπορούσε να πάρει το πιο αντρίκιο πρωτάθλημα στην ιστορία του Συλλόγου. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως εκείνη την χρονιά είχαμε και το τελευταίο συμβάν αποδοκιμασιών του κόσμου κατά ομάδας μπάσκετ του Συλλόγου ,ύστερα απο τον απαράδεκτο ευρωπαϊκό αποκλεισμό απο την Teamsystem Bologna ,με οπαδούς να περιμένουν την αποστολή στο αεροδρόμιο και να της πετάνε γιαούρτια!! 

Η ομάδα πήρε το πρωτάθλημα στο σεφ ,έριξε το κάστρο του ολυμπιακού και είναι η αλήθεια πως αυτή η νίκη έδωσε τα επόμενα χρόνια το πάνω χέρι στην ομάδα μας! Αλλά αυτή η νίκη ,ίσως και να μην ερχόταν ποτέ αν δεν έμπαινε αυτό το απίστευτο τρίποντο ψυχολογίας που έδωσε ώθηση στην ομάδα για την συνέχεια και της έβγαλε τρελή ενέργεια στο δεύτερο ημίχρονο ,κάνοντας ουσιαστικά ό,τι ήθελε μέσα στο γήπεδο. Ένα μεγάλο τρίποντο ,απο έναν μεγάλο παίκτη σε ένα πολύ μεγάλο ματς!

Με εκείνο το τρίποντο η ομάδα απέκτησε την στόμφα πρωταθλητή και αυτό φάνηκε απο την εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου. Απο εκείνο το τρίποντο και μετά ,σπάσανε πολλές κακοδαιμονίες ,πολλά στερεότυπα και ο ολυμπιακός απο τότε βρίσκεται απο κάτω μας.

Απο αυτό το τρίποντο και μετά προήλθαν 11 πρωταθλήματα ,6 κύπελλα και 4 ευρωπαϊκά!

Είναι τρομερά περίεργο και παράδοξο πως μια στιγμή είναι ικανή να καθορίσει επιτυχίες για μια δεκαετία και πως μια φάση είναι ικανή να λειτουργήσει σαν domino για πολλές επόμενες.

ΥΣ: Ο Ντίνο Ράτζα το επόμενο πρωί έφευγε απο την Ελλάδα με το πρώτο αεροπλάνο. Σαν σωστός επαγγελματίας εκτέλεσε την αποστολή του ,μιας και το γυαλί είχε ραγίσει απο το επεισόδιο του πρώτου τελικού στο σεφ ,με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

ΥΣ2: Το κείμενο και ο παραλληλισμός του μόνο τυχαίος δεν είναι. Ίσως φέτος συναντήσουμε πάλι στην ομάδα μπάσκετ έντονη κριτική ,μιας και η ομάδα έκανε περισσότερες ουσιαστικές αλλάγες αποτι μας έχει συνηθίσει .Ίσως και φέτος να χρειαστεί μια μεγάλη στιγμή σαν αυτό το τρίποντο ,όχι για να ξεκινήσει μια νέα αυτοκρατορία ,αλλά για να διατηρήσει την υπάρχουσα ιδανικά Παναθηναϊκή κατάσταση που μας κάνει περήφανους τόσα χρόνια!

Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/10/10 5:59 μ.μ.

    βαζελες ε? ΝΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/10/10 12:24 π.μ.

    ΜΗ ΞΕΧΝΙΕΣΤΕ.ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΡΑΤΖΑ ΟΥΤΕ ΜΠΟΝΤΙΡΟΓΚΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΔΙΨΑ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ.ΜΕ ΤΕΠΙΤΣ ΚΑΛΑΘΗ ΜΑΡΙΤΣ ΣΑΡΙΤΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ ΚΛΠ ΔΕΝ ΠΑΣ ΠΟΥΘΕΝΑ.ΚΡΙΜΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΤΣΟ ΤΟ ΜΑΙΚ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΤΡΟΥ.ΔΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ 5 ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ.ΑΣ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟΥΜΕ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε ή δεν ξέρεις και πολύ μπάσκετ ή δεν ξέρεις και πολύ την ομάδα. Η ομάδα μας διαθέτει Μήτσο ,Μάικ ,Νίκολας ,Σάτο ,Τσαρτσαρή ,Φώτση ,Περπέρογλου και άλλους πολύ αξιόλογους παίκτες που μας κάνουν αναμφισβήτητα την πιο δυνατή ομάδα στην Ελλάδα και ένα απο τα φαβορί της Ευρωλίγκα.

    Σίγουρα χάσαμε πολύτιμες μονάδες ,αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι θα ξεκουραστούμε για 2-3 χρόνια .

    ΠΑΛΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΘΑ ΜΑΣΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος15/11/10 1:02 μ.μ.

    το τριποντο ηταν απλα μια φαση χωρις αγχος,

    τις φασεις που πηρε ο Ράτζα
    στο τελος και εβαλε τον Φασουλα μεσα στο καλαθι
    και εκανε τα γνωστα χουκ του
    ηταν μακραν πιο σημαντικα με μεγαλυτερο αγχος και τα καλαθια που πηραν το παιχνιδι οταν η μπαλα εκαιγε και ο Ντινο επαιξε ενας με ενα και πηρε το παιχνιδι,

    Ο Ρατζα οταν ηρθε απο την Βοστονη στον Παναθηναικο ειχε πανω απο 20 ποντους μεσο ορο
    δηλαδη ειχε τα καλυτερα στατιστικα που ειχε ποτε παιχτης που ηρθε απο αμερικη σε ευρωπη,
    επισης ηταν μεγαλη προσωπικοτητα και δεν μασαγε,
    αυτο το καταλαβαμε πριν απο 2 χρονια!
    οταν ο Αλβερτης δηλωσε πως ο Ρατζα ηταν η μεγαλυτερη προσωπικοτητα που γνωρισε στον Παναθηναικο και ο παικτης που πραγματικα του εμαθε πραγματα για το μπασκετ και την ζωη ειναι απιστευτο να το ακους αυτο απο τον ιδιο τον Φραγκυ,
    αυτα τα λιγα για να μαθαινουν και οι νεωτεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι αυτό που λες ...τρομερά μεγάλη προσωπικότητα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου