ΣΤΟ Graz ΞΑΝΑ...8 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ!


Στα πλαίσια του ματς της Πέμπτης είπαμε να κάνουμε μια μικρή αναδρομή-αφίερωμα στο τελευταίο μας ματς με την Sturm Graz ,ελπίζουμε να το βρείτε ενδιαφέρον. Προκαταβολικά σας ζητάμε συγνώμη για την ποιότητα των φωτογραφιών.



Με την Στουρμ Γκρατς είχαμε αγωνιστεί για την δεύτερη φάση των ομίλων του Champions League την σαιζόν 2000-2001 και οι εμπειρίες μας από τα δύο παιχνίδια δεν ήταν ευχάριστες μιας και σηματοδότησε τον αποκλεισμό μας από την συνέχεια της διοργάνωσης ,χωρίς αυτό να σημαίνει πως η πορεία είχε κριθεί ως αποτυχημένη (να υπενθυμίσουμε πως είχαμε προκριθεί στην δεύτερη φάση από έναν όμιλο που είχε μέσα τις Γιουβέντους, Λα Κορούνια και Αμβούργο) .

Το ματς στο Γκρατς ήταν προγραμματισμένο για τις 14 Φεβρουαρίου 2001 στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής. Μέχρι τότε είχαμε αντιμετωπίσει την Manchester United στην Αγγλία και την Valencia στο οακα και παρόλο που είχαμε πραγματοποιήσει σπουδαίες εμφανίσεις και στα δύο ματς είχαμε μόλις έναν βαθμό. Ουσιαστικά στην Αυστρία πηγαίναμε για το διπλό ,με σκοπό να αποκτήσουμε σοβαρό προβάδισμα για τους 8 ,μιας και μια ενδεχόμενη νίκη θα μας έφερνε πολύ κοντά  στην επόμενη φάση. Όμως ένα λάθος του επόπτη στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου, μας στέρησε πιθανότατα ένα μεγάλο διπλό.

Στο πλευρό της ομάδας είχανε ταξιδέψει σχεδόν 1.500 οπαδοί μας (τότε οι εκδρομές ήταν πολυπληθείς ,συνεχείς και οι τσέπες άδειαζαν στα μπαμ) δημιουργώντας μια πολύ καλή ατμόσφαιρα. Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως ήταν και οι πρώτες επαφές μας με τους οπαδούς της Rapid ,οι οποίοι είχαν παρουσία στο εν λόγω ματς στο πέταλο μας.
Πάμε όμως τώρα στα αγωνιστικά να θυμηθούμε πρόσωπα και καταστάσεις. Στην αρχή της σαιζόν και μέχρι τα τέλη του 2000 η ομάδα παρουσίαζε ένα δυνατό σύνολο στην Ελλάδα και μια ευρωπαϊκή στόφα στα εκτός συνόρων παιχνίδια ,με αποτέλεσμα να είναι μέσα σε όλους τους στόχους της και το κλίμα να είναι ιδιαίτερα θετικό. Στον πάγκο μας καθότανε ο Άγγελος Αναστασιάδης με βοηθό τον Στράτο Αποστολάκη. Οι σχέσεις του με τους ξένους παίκτες δεν ήταν και οι καλύτερες (θυμάστε τις περίφημες κόντρες του με τον Πάουλο Σόουζα και τις …ελληνικές κλίκες)και αυτό εν τέλει το πλήρωσε με την μετέπειτα παραίτηση του. Οι γκέλες στο πρωτάθλημα και οι δύο κολλητές ήττες με την Στουρμ αποτέλεσαν την αφορμή για την απομάκρυνση του.

Στο παγωμένο Graz η ομάδα μας παρατάχθηκε με τους νικοπολίδη ,Μπασινά ,Ολιβάρες ,Χένρικσεν ,Βόκολο ,Κουτσουρέ ,Σάριτς ,Γκούμα ,Λυμπερόπουλο ,Καραγκούνη και Βαζέχα. Με ένα σαφώς αμυντικό προσανατολισμό ,μιας και η δύναμη του Παναθηναϊκού τότε ήταν η τρομερή αμυντική λειτουργία και οι εξαιρετικά αποτελεσματικές αντεπιθέσεις. Παρατηρείστε ότι ο κορμός της ομάδας ήταν ελληνικός και πως οι συγκεκριμένοι παίκτες κάνανε κολλητά επι 3 χρόνια τρομερές ευρωπαϊκές πορείες. Οι λεγόμενοι loοsers της Ριζούπολης…
 
Με το ξεκίνημα του ματς όλοι λίγο-πολύ περιμέναμε την ομάδα του Όσιμ να πιέσει για γρήγορο γκολ και να μας δημιουργήσει προβλήματα στην άμυνα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ,αλλά αντιθέτως εμείς ήμασταν αυτοί που κάναμε τις φάσεις και είχαμε τις ευκαιρίες για γκολ στο πρώτο 45λεπτο .Ίσως αν δεν είχαμε φοβηθεί τόσο πολύ την Sturm και πιέζαμε πιο ψηλά ,να ανοίγαμε και το σκορ ,μιας και οι Αυστριακοί δεν παρουσιάζανε κάτι φοβερό. Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου , ο Αναστασιάδης αποφάσισε να ανεβάσει πιο ψηλά την ομάδα με την είσοδο του Μπόατεγκ αντί του Ολιβάρες στο 52’ .Και έτσι φτάσαμε στο 58 που κρίθηκε ουσιαστικά η έκβαση του αγώνα. Ύστερα από ένα γρήγορο συνδυασμό Λύμπε-Χενρικσεν ,ο Δανός βγήκε αμαρκάριστος ( αλλά καλυπτόμενος) και πάσαρε στον Βαζέχα όπου δεν δυσκολεύτηκε να σκοράρει. Όμως ο επόπτης προφανώς δεν ήθελε την συγκεκριμένη εξέλιξη στο ματς και ακύρωσε ένα πεντακάθαρο γκολ! Δύο λεπτά αργότερα και ύστερα από ολιγωρία  της άμυνας μας ,οι γηπεδούχοι ανοίγουν το σκορ και οι πάντες παγώνουν ,αφού δύο λεπτά νωρίτερα είχε προηγηθεί το ακυρωθέν γκολ του Βαζέχα. Πάντως η ομάδα δεν παράτησε το ματς και είχε στα επόμενα λεπτά δύο καλές ευκαιρίες με τον Πολωνό. Εν τω μεταξύ στο ματς μπήκαν (καθυστερημένα..) οι Σόουζα και Νασιόπουλος στις θέσεις των Καραγκούνη και Γκούμα αντίστοιχα ,μήπως και αλλάξουν την ροή του αγώνα αλλά μάταια.. Στο 85 η Sturm έδωσε την χαριστική βολή και έκανε το σκορ 2-0 και έθεσε την ομάδα μας πρόωρα εκτός επόμενης φάσης.



Η ομάδα εκείνη την χρονιά ,όπως και τις επόμενες δύο ,στα ευρωπαικά ματς είτε κέρδιζε είτε έχανε στεκόταν πολύ καλά και ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστική ανεξαρτήτως αντιπάλου. Απλά τα δύο ματς με την Sturm και οι δύο ήττες ,ήταν ας πούμε εκτός… προγράμματος αφού περιμέναμε περισσότερα από την ομάδα. Πάντως οι παίκτες και ο προπονητής είχαν όλα τα δίκια να διαμαρτύρονται για το λανθασμένο οφσάιντ που υπέδειξε ο επόπτης ,αφού αν μέτραγε το γκολ τότε θα αποκτούσαμε ένα σοβαρό προβάδισμα.
Η μετά Sturm εποχή σημαδεύτηκε από την παραίτηση Αναστασιάδη ,το 1-4 στο κύπελλο από τον γαύρο ,την απώλεια του πρωταθλήματος με κατεβασμένα τα χέρια και την ομάδα για 5η συνεχή χρονιά να μην κατακτά τίποτα και το χειρότερο; Να είναι ανύπαρκτη η διοίκηση μας (Φιλιππίδης ,καλό κελεπούρι κι αυτός..) στο παρασκήνιο ,με αποτέλεσμα ο πράκτορας να κάνει όργια..
Για την ιστορία οι σκόρερ του αγώνα : Φλέρκιν ,Χάας


Σχόλια