Porto-Panathinaikos 0-1 ,13/3/2003





Σχόλια:

Συνθέσεις:


Πόρτο (Ζ.Μουρίνιο): Βίτορ Μπαΐα, Ζόρζε Κόστα, Πέτρο Εμάνουελ, Κοστίνια (56' Αλένιτσεφ), Ντέκο, Ντερλέι (56' Γιανκάουσκας), Μάνισε, Καπούσο (46' Πεϊσότο), Πάουλο Φερέιρα, Μάριο Σίλβα, Έλντερ Ποστίγια.

Παναθηναϊκός (Σ.Μαρκαριάν): Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Σεϊταρίδης, Κυργιάκος, Φύσσας, Μίκαελσεν, Μπασινάς, Καραγκούνης (87' Γκούμας), Λυμπερόπουλος (90+ Λίνκαρ), Κόλκα, Ολιζαντέμπε (87' Κωνσταντίνου).


Διαιτητής: Domenico Messina (ITA), Marco Ivaldi (ITA), Alessandro Griselli (ITA), Diego Preschern (ITA)

Σκόρερ: 73' Ολιζαντέμπε

Κίτρινες Κάρτες:

Κόκκινες Κάρτες: 

Εισιτήρια: 

Γήπεδο: As Antas

Δήλωσαν:

Σ.Μαρκαριάν: Η πρόκριση παραμένει ανοιχτή. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου τόσο για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν όσο και για τη νίκη που πέτυχαν. Έτρεξαν πολύ. Μα πάρα πολύ! Είχαμε απέναντί μας μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη με εξαιρετική λειτουργία. Αυτό δίνει μεγαλύτερη σημασία στη νίκη μας. Το παιχνίδι στην Αθήνα θα είναι πιο δύσκολο, όμως έχουμε κάνει το πρώτο βήμα. Δεν είμαστε καλύτερη ομάδα από την Πόρτο. Για να το αποδείξουμε αυτό θα πρέπει να νικήσουμε και στη Λεωφόρο.

Ζ.Μουρίνιο: Η μία ομάδα ήθελε να νικήσει και δεν τα κατάφερε και η άλλη ήθελε να φέρει ισοπαλία και κέρδισε. Το παιχνίδι ήταν πολύ δύσκολο. Είπα στον αντίπαλο προπονητή να μην χαίρεται διότι ακόμα δεν τελείωσε τίποτα. Και άλλες τρεις ώρες να παίζαμε δεν επρόκειτο να σκοράρουμε με την ατυχία που είχαμε. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε αμυντικά και μας δημιούργησε προβλήματα. Ορισμένοι παίκτες μου δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Αν και χάσαμε είμαστε χαρούμενοι διότι οι οπαδοί μάς στήριξαν. Η κακή παράδοσή που έχουμε στην Αθήνα δεν μου λέει τίποτα. Μπορούμε να νικήσουμε στη ρεβάνς.

Πρωτοσέλιδο "Αθλητική Ηχώ":

Βίντεο:



Φωτογραφίες:























Ρεπορτάζ της εποχής απο Τα Νέα


Νέο έπος έγραψε χθες ο Παναθηναϊκός! Και με το γκολ του Εμάνουελ Ολιζαντέμπε νίκησε 1-0 την Πόρτο και έβαλε πλώρη για τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Μέρες του '95 θυμήθηκαν χθες στον Παναθηναϊκό. Τότε ήταν ο Δημήτρης Μάρκος που είχε πετύχει το «χρυσό» γκολ, χθες ήταν η σειρά του Ολιζαντέμπε, ο οποίος πετάχτηκε στη σέντρα του Κόλκα στο 72' και με κεφαλιά οβίδα δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Βίτορ Μπαΐα. Φοβερό γκολ που οδηγεί τον Παναθηναϊκό στην ελίτ των ευρωπαϊκών ομάδων.

Στάθηκε στο ύψος του και πάλι ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη. Και παρά τη συνεχή βροχή έπαιξε στα ίσα την Πόρτο στο Ντας Άντας και έδειξε ότι έχει κάθε λόγο να κρατά ζωντανό το όνειρό του για τη μέγιστη διάκριση σε μία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Με κορυφαία γραμμή την άμυνά τους (πρώτος σε απόδοση ο Γιούρκας Σεϊταρίδης) οι «πράσινοι» δεν επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο εν όψει του επαναληπτικού αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, κρατά την τύχη του στα χέρια του. Ή για την ακρίβεια στα πόδια των παικτών του Σέρχιο Μαρκαριάν βρίσκεται άλλη μία ευκαιρία για νέα ευρωπαϊκή διάκριση. Όπως συνηθίζει ο Παναθηναϊκός φόρεσε και πάλι το (ατσαλάκωτο) ευρωπαϊκό κοστούμι του και γύρισε στην Αθήνα χωρίς.... λεκέδες από την Πόρτο. Ο Παναθηναϊκός έδειξε και χθες πως έχει τα φόντα να ξεπεράσει και το εμπόδιο της φορμαρισμένης Πόρτο και να βρεθεί αυτός στην κλήρωση για τα ζευγάρια τα οποία θα διεκδικήσουν μία θέση στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

ΔΥΝΑΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ 


Ο Εμάνουελ Ολιζαντέμπε με καρφωτή κεφαλιά νικάει τους αμυντικούς της Πόρτο και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Βίτορ Μπαΐα
Ο Παναθηναϊκός πάτησε γερά στο γήπεδο από την αρχή του αγώνα. Και λίγο έλειψε να αιφνιδιάσει την Πόρτο, αφού μόλις στο 5'ο Γιώργος Καραγκούνης βρέθηκε σε θέση βολής μέσα στην περιοχή από το γύρισμα του Μίκαελσεν, αλλά στο σουτ που επιχείρησε ο Βίτορ Μπαΐα αντέδρασε σωστά και απέκρουσε με το πόδι. Ήταν μία σημαντική στιγμή για τον Παναθηναϊκό, αλλά τελικά το γκολ δεν ήρθε.

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε με το «4-4-2» έχοντας στην επίθεση τους Λυμπερόπουλο και Ολιζαντέμπε και αντιμετωπίζοντας με ζώνη στον χώρο και όχι με μαν του μαν τον μπαλαδόρο της Πόρτο Ντέκο. Στο πρώτο μέρος ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι ήθελε πρώτα απ' όλα να προστατέψει την εστία του Αντώνη Νικοπολίδη και ήταν φανερό ότι ο Σέρχιο Μαρκαριάν δεν ήταν διατεθειμένος να ρισκάρει. Ίσως και να υπερεκτιμήθηκε η αξία της Πόρτο και οι «πράσινοι» παρουσιάστηκαν ολίγον φοβισμένοι. Έκαναν κάποια λάθη στον χώρο του κέντρου, ενώ δεν ανέβαιναν ψηλά ώστε να στηρίξουν το επιθετικό δίδυμο και να απειλήσουν την εστία του Βίτορ Μπαΐα.

Οι Πορτογάλοι είχαν σαφώς πιο επιθετικό σχήμα, αφού ο Μουρίνιο παρέταξε τρεις κυνηγούς, τους Ντερλέι, Ποστίγια και Καπούσο, ενώ έκανε... σκιά του Νίκου Λυμπερόπουλου τον Κοστίνια. Μετά το πρώτο τέταρτο η Πόρτο ανέβασε στροφές και άρχισε τις επικίνδυνες επισκέψεις για την εστία του Νικοπολίδη. Ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού ήταν όμως «παρών» στην πρώτη καλή στιγμή των «Δράκων» στο 16'. Από τη σέντρα του Πάουλο Φερέιρα ο Ντερλέι έπιασε την κεφαλιά, ο Νικοπολίδης απέκρουσε προσωρινά, η μπάλα κατέληξε και πάλι στον Ντερλέι, ο οποίος έκανε το σουτ, αλλά ο Νικοπολίδης απομάκρυνε σε κόρνερ.


Πηγές:

http://www.greenzone.gr/2013/03/to-megaleiodes-diplo-oporto-manolakis.html

**Ό,τι λάθος βρείτε στα στοιχεία για το εν λόγω ματς ή ό,τι φωτογραφία ή βίντεο έχετε ,μπορείτε να μας στείλετε στο panathinaikos.press@gmail.com ώστε να το διορθώσουμε/ενσωματώσουμε και να μας βοηθήσετε στην προσπάθεια να προσφέρουμε ένα πληρέστατο αρχείο στους φίλους του Παναθηναϊκού.

Σχόλια