Άεκ-Παναθηναϊκός 1-2 ,26/9/1999


Για την 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α Εθνικής.

Με τα σημάδια του μεγάλου σεισμού που έπληξε την Αθήνα στις 7/9 να είναι ακόμη αισθητά ,η Άεκ δεν μπορεί να μας φιλοξενήσει στο Νίκος Γκούμας και έτσι το μεγάλο ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος δίνεται στο στάδιο Καραϊσκάκη και είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου στις 19:00. Ο Παναθηναϊκός κατεβαίνει στον Πειραιά ξέροντας τι ζητάει ,δείχνει μέσ στο γήπεδο ότι είναι ανώτερος απο την Άεκ και παίρνει το μεγάλο διπλό ,γεννώντας σιγά σιγά μεγάλες προσδοκίες στον κόσμο αλλά και στους ίδιους τους παίκτες. Highlight του αγώνα ,αν μη τι άλλο, η γκολάρα του Καρλ Χάϊντς Πφλίπσεν που απέδειξε στο 42ο λεπτό πόσο πλούσια τεχνική κατάρτιση έχει ,κρεμώντας τον Ατματζίδη με ένα "γλυκό" σουτ απο τα πλάγια της περιοχής. Την νίκη για την ομάδα -ύστερα απο την ισοφάριση της Άεκ μόλις 1 λεπτό μετά με τον Άκη Ζήκο- ,την έδωσε ο Αλιόσα Ασάνοβιτς λίγα λεπτά αφού είχε πάρει την θέση του σκόρερ του πρώτου γκολ. Με άλλα λόγια ο Γιάννης Κυράστας έκανε την απόλυτα πετυχημένη αλλαγή.

Σχόλια:

** Ο Παναθηναϊκός με αυτήν την νίκη ,έσπασε την κακοδαιμονία 3 ετών ,αφού απο τον Δεκέμβρη του 1996 ,είχε να κερδίσει ντέρμπι.

**Απο τις 7/9/1994 είχαμε να κερδίσουμε την Άεκ στην έδρα της. Έστω και τυπικά γηπεδούχο..

Συνθέσεις:

Άεκ (Λ.Τουμπάκοβιτς): Ατματζίδης ,Δέλλας ,Πέτριτς (45' Ματιάσεβιτς) ,Μάρκος (64' Γκρέταρσον) ,Μαλαδένης ,Σαβέφσκι ,Τσίριτς ,Νικολαϊδης ,Κοπιτσής ,Ζήκος ,Λάκης (81' Κατσαβός)

Παναθηναϊκός (Γ.Κυράστας): Νικοπολίδης ,Χένρικσεν ,Ολιβάρες ,Γκαλέτο ,Γκούμας ,Βαζέχα (73' Νασιόπουλος) ,Πφλίπσεν (74' Ασάνοβιτς) ,Μύκλαντ ,Σιπνιέφσκι ,Μπασινάς ,Λυμπερόπουλος (82' Βόκολος)

Διαιτητής: Νίκου (Πειραιάς)

Σκόρερ: 42' Πφλίπσεν ,43' Ζήκος ,78' Ασάνοβιτς

Κίτρινες Κάρτες: 19' Γκούμας ,29' Ζήκος ,32' Μύκλαντ ,44' Χένρικσεν ,72' Δέλλας ,79' Ασάνοβιτς ,88' Ματιάσεβιτς

Εισιτήρια: 17.619

Γήπεδο: Στάδιο Καραϊσκάκη

Δηλώσεις:


Α.Νικοπολίδης: Είμαστε πολυ χαρούμενοι γιατί μετά από τρία χρόνια κερδίσαμε σε ένα ντέρμπι. Είμαστε, όμως, περισσότερο χαρούμενοι γιατί η νίκη αυτή συνοδεύτηκε από πολύ καλή εμφάνιση. Ηταν μία δίκαιη νίκη. Κανουμε πολύ καλή δουλειά στην Παιανία. Είμαστε πειθαρχημένοι και σοβαροί και αυτό θέλαμε να δείξουμε στους φιλάθλους μας, που τους χρειαζόμαστε.

Η.Ατματζίδης: Είναι δύσκολο να πούμε οτιδήποτε μετά από μία ήττα και μάλιστα σε ντέρμπι. Ηταν ένα ανοιχτό παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός ήταν ελαφρώς καλύτερος από εμάς και πήρε δίκαια τη νίκη. Την άξιζε. Εμείς συνεχίζουμε και ελπίζω στη συνέχεια να είμαστε καλύτεροι.

Κ.Χ.Πφλίπσεν: Κάναμε μία καλή αρχή. Η ΑΕΚ ήταν μία δύσκολη αντίπαλος. Είμαι ευτυχισμένος που κερδίσαμε εκτός έδρας σε ένα ντέρμπι. Αν συνεχίσουμε να παίζουμε εξίσου καλά, έχουμε μεγάλες πιθανότητες για κάτι καλό.

Γ.Γκούμας: Νικήσαμε δίκαια. Είμασταν περισσότερο αποφασισμένοι από την ΑΕΚ. Πιστεύαμε στη νίκη. Ευχαριστούμε τον κόσμο μας.

Α.Μπασινάς: Είμαστε μία ομάδα με πολλούς νέους και καλούς παίκτες. Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή από τον κόσμο.

Ι.Σιπνιέφσκι: Θα νικήσουμε οπωσδήποτε στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Είμαστε πολύ καλύτεροι από ότι ένα χρόνο πριν. Είμαι ευτυχισμένος από τη νίκη επί της ΑΕΚ.

Κ.Βαζέχα: Επιτέλους νίκη σε ντέρμπι μετά από τρία χρόνια. Παίξαμε καταπληκτικό ποδόσφαιρο και καλύτερη μπάλα από την ΑΕΚ. Ηταν μία μεγάλη νίκη.

Γ.Νασιόπουλος: Δικαιούμασταν τη νίκη. Βοήθησε πολύ το γεγονός ότι τη θέλαμε περισσότερο από την ΑΕΚ. Τώρα βλέπουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά.

Λ.Βόκολος: Είχαμε ψυχή, πάθος και δίψα για τη νίκη. Μπορούσαμε να πετύχουμε μεγαλύτερο σκορ. Η νίκη, όμως, αυτή δε σημαίνει τίποτα. Είναι πολύ νωρίς ακόμη να πούμε οτιδήποτε. Απλώς δείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι και ότι έχουμε πολλές δυνατότητες.

Ν.Λυμπερόπουλος: Είμασταν περισσότερο αποφασισμένοι και δικαιούμασταν τη νίκη. Επρεπε να είχαμε καθαρίσει πολύ νωρίτερα το παιχνίδι. Κοιτάμε μπροστά.

Π.Ολιβάρες: Ηταν ένα καλό ντέρμπι. Προσπαθήσαμε πολύ και ακόμη και αν δε νικούσαμε, σημασία έχει προσπάθεια, όπως και σε όλα τα παιχνίδια. Σε κάθε αγώνα είμαστε όλο και καλύτεροι. Αν παίξουμε όπως σήμερα, θα νικήσουμε τον ΠΑΟΚ και θα είμαστε πιο κοντά στο στόχο μας.

Α.Γκρέταρσον: Ηταν ένα δύσκολο παιχνίδι, αλλά πρέπει να δεχθούμε την ήττα. Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος και άξιζε τη νίκη. Κοιτάμε μπροστά, το επόμενο παιχνίδι.


Πρωτοσέλιδο "Αθλητικής Ηχώ":








































Βίντεο:





Φωτογραφίες:













Ρεπορτάζ εκείνης της εποχής απο το sport.gr



Ο Παναθηναϊκός ήταν ο νικητής του πρώτου ντέρμπι των μεγάλων ομάδων της Αθήνας. Νίκησε δίκαια με 2-1 την ΑΕΚ εκτός έδρας - στο ...ουδέτερο Στάδιο Καραϊσκάκη - και επέστρεψε στις νίκες σε ντέρμπι μετά από 2 χρόνια (τελευταία του επιτυχία το εντός έδρας 2-0 επί της ΑΕΚ την περίοδο 1996-'97). Παράλληλα, νίκησε ως φιλοξενούμενος την Ενωση μετά από 5 χρόνια, μετά από το 1-0 με γκολ του Γιάννη Καλιτζάκη (7/11/94) και έδειξε έτοιμος στα πρώτα δύσκολα της νέας περιόδου.

Α Γ Ω Ν Α Σ: Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν επιφυλακτικά τον αγώνα, δίνοντας προσοχή στην άμυνά τους και προσπαθώντας να "αναγνωρίσουν" το παιχνίδι του αντιπάλου τους. Από τα πρώτα λεπτά ο Παναθηναϊκός πήρε τον έλεγχο στο χώρο του κέντρου, με τους Πφλίπσεν (κυρίως), Μίκλαντ και Γκαλιέτο να κυκλοφορούν καλύτερα την μπάλα, προσπαθώντας να περάσουν τις κατάλληλες μπαλιές στους Βαζέχα και Λυμπαρόπουλο. Από την άλλη πλευρά ο Ντράγκαν Τσίριτς δεν μπορούσε να αναδειχθεί σε ηγέτη και έτσι η ΑΕΚ δεν μπορούσε να περάσει τις σωστές πάσες στους Μαλαδένη και Νικολαϊδη, που έδιναν μάχες ανάμεσα στους αμυντικούς του Παναθηναϊκού.

Η πρώτη καλή στιγμή του ντέρμπι ήρθε στο 8' όταν ο Σιπνιέφσκι απέφυγε το Λάκη και επιχείρησε σέντρα-σουτ που έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ ο Ατματσίδης. Η Ενωση απάντησε με σουτ του Νικολαϊδη που κόντραρε στο σώμα του Ολιβάρες και κατέληξε κόρνερ (14'). Στο 16' χάθηκε η κορυφαία ευκαιρία του Παναθηναϊκού όταν μετά από 1-2 Πφλίπσεν και Βαζέχα ο γερμανός βγήκε απέναντι στον Ατματσίδη, όμως ο διεθνής τερματοφύλακας έπεσε στα πόδια του και απεσόβησε τον κίνδυνο (οι φιλοξενούμενοι ζήτησαν πέναλτι σε αυτή τη φάση). Η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ στο 26' αλλά ο Νικοπολίδης "νίκησε" τον Νικολαϊδη στο τετ-α-τετ. Στο 28' σουτ του Γκαλέτο από καλή θέση έφυγε άουτ και στο 34' η ΑΕΚ είχε ανάλογη στιγμή με αυτή του 16' για τους πράσινους: Ο Νικολαϊδης άλλαξε την μπάλα με τον Μαλαδένη και βρθηκε απέναντι στον Νικοπολίδη. Ο τερματοφύλακας των φιλοξενουμένων έπεσε στα πόδια του διεθνή επιθετικού και απέκρουσε (με την ΑΕΚ να ζητά και αυτή πέναλτι). Ο Παναθηναϊκός επιβραβεύτηκε για την καλύτερή του - συγκριτικά - απόδοση στο 43', όταν ό Πφλίπσεν, με ωραία ατομική ενέργεια και πλασέ έκανε το 0-1. Η ΑΕΚ αντέδρασε γρήγορα και έφτασε στο 1-1 στο 45', με εκτέλεση φάουλ του Ακη Ζήκου, στέλνοντας τις δύο ομάδες ισόπαλες στα αποδυτήρια.

Στο δεύτερο ημίχρονο το σκηνικό δεν άλλαξε. Ο Παναθηναϊκός εξακολουθούσε να έχει τον έλεγχο στο χώρο του κέντρου, ενώ η ΑΕΚ δεν έβρισκε τρόπους να αναπτυχθεί, με τον Τσίριτς να παραμένει καλά μαρκαρισμένος. Οι πράσινοι έχασαν απίστευτη ευκαιρία στο 51' όταν ο Μίκλαντ, σπάζοντας το τεχνικό οφσάιντ, βρέθηκε απέναντι στον Ατματσίδη αλλά προτίμησε να μην πλασάρει και να πασάρει μέσα στην μικρή περιοχή στον Σιπνιέφσκι, που δεν πρόλαβε την μπάλα. Η ΑΕΚ ήταν εντελώς ακίνδυνη επιθετικά, με τους Γκούμα και Χένρικσεν να περιορίζουν τη δράση του Νικολαϊδη και τον Παναθηναϊκό να συνεχίζει τις προσπάθειες για το νικητήριο γκολ. Στο 56' ο Ατματσίδης έδιωξε σε κόρνερ σουτ του Βαζέχα, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο και στο 78'. Απέκρουσε την πρώτη καρφωτή κεφαλιά του Νασιόπουλου - μετά από σέντρα του Σιπνιέφσκι - αλλά δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο και στην κοντινή κεφαλιά του Ασάνοβιτς, που πέτυχε το 2-1 για τον Παναθηναϊκό. Στη συνέχεια του αγώνα η ΑΕΚ δεν κατάφερε να φτάσει ούτε μία φορά απειλητικά μπροστά στην εστία του Νικοπολίδη και οι πράσινοι πήραν τη μεγάλη νίκη σε ντέρμπι, μετά από 2 χρόνια.

A E K: Μετά την αναλαμπή - όπως αποδείχτηκε - της πρεμιέρας του πρωταθλήματος, με τα 4 γκολ στην Τούμπα, η ΑΕΚ εμφάνισε και πάλι επιθετικές αδυναμίες. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Νικολαϊδη και Μαλαδένη, ιδίως στο πρώτο ημίχρονο, η μεσαία γραμμή της Ενωσης δεν μπορούσε να περάσει τις κατάλληλες μπαλιές μπροστά. Ο Τσίριτς για μία ακόμα φορά δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των φίλων της ΑΕΚ και οι τυπικά γηπεδούχοι έμοιαζαν κομμένοι στα δύο. Ούτε από τα άκρα οι Λάκης και Κοπιτσής μπόρεσαν να δημιουργήσουν ρήγματα στην άμυνα του Παναθηναϊκού και το παιχνίδι της ΑΕΚ έμοιαζε προβλέψιμο και εύκολα αντιμετωπίσιμο από τους φιλοξενούμενους.

Π Α Ν Α Θ Η Ν Α Ι Κ Ο Σ: Εδειξε περισσότερο έτοιμος από την ΑΕΚ και πιο αποφασισμένος για τη νίκη. Κέρδισε κατά κράτος τη μάχη στο χώρο του κέντρου, με τους Πφλίπσεν (και τον Ασάνοβιτς μετά το 72'), Μίκλαντ και Γκαλιέτο να ελέγχουν την κυκλοφορία, ήταν σταθερός και σίγουρος στην άμυνα και δραστήριος στην επίθεση. Είχε τον έλεγχο του αγώνα, σωστή οργάνωση και ανάπτυξη και τις περισσότερες ευκαιρίες για να φτάσει στη νίκη, την οποία πήρε δίκαια. Η απόδοσή του έδωσε υποσχέσεις στον κόσμο του για τη συνέχεια, ενώ σίγουρα κέρδισε πολύ περισσότερα στον ψυχολογικό τομέα, αφού νίκησε μετά από 2 χρόνια σε ντέρμπι.

Π Ρ Ο Σ Ω Π Ο: Αλιόσα Ασάνοβιτς. Μόνο το γεγονός ότι πέτυχε το νικητήριο γκολ που έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό μετά από χρόνια σε ντέρμπι αρκεί για να του δώσει τον τίτλο. Εκτός των άλλων, ο κροάτης κράτησε την μπάλα και έδωσε τη σιγουριά στη μεσαία γραμμή των πρασίνων μετά το 1-2 και έδειξε με την απόδοσή του ότι το όποιο πρόβλημα στις σχέσεις του με τον προπονητή του είναι παρελθόν.

P O I N T: Το γκολ του Ασάνοβιτς στο 78', που έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό. Ηταν η επιστροφή στις νίκες για τον Παναθηναϊκό σε ντέρμπι, γι' αυτό και πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους παίκτες των φιλοξενουμένων. 



**Ό,τι λάθος βρείτε στα στοιχεία για το εν λόγω ματς ή ό,τι φωτογραφία ή βίντεο έχετε ,μπορείτε να μας στείλετε στο panathinaikos.press@gmail.com ώστε να το διορθώσουμε/ενσωματώσουμε και να μας βοηθήσετε στην προσπάθεια να προσφέρουμε ένα πληρέστατο αρχείο στους φίλους του Παναθηναϊκού.

Σχόλια